Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Την Κυριακή 29/5/2016 ημέρα «Άλωσης της Πόλης» παρευρέθηκα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» σε μια συναρπαστική, συγκινησιακή δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού σύσσωμοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων της Παραλίας, της Καλλιθέας, της Περίστασης και συνδιοργανωτή τον ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης με τον εξαίρετο προσκεκλημένο γνωστό ομιλητή κ. Θεοφάνη Μαλκίδη από τη Θράκη,διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών. Θέμα: «Μνήμη Γενοκτονίας και Άλωσης, ή Άλωση και Γενοκτονία της Μνήμης;»
Η εκπληκτική μουσική παρουσίαση των μαθητών, το άκουσμα των τραγουδιών της χορωδίας και των καλλιτεχνικών εργασιών τους και ο συντονισμός της εκδήλωσης με γλαφυρό λόγο και τρόπο μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της Προσφυγιάς. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν οι μαθητές με τις δραστηριότητες τους καθώς και ο εισηγητής που με εύστοχο τρόπο έδωσαν μια άλλη διάσταση στην έννοια του ποντιακού προσφυγικού στοιχείου αρκετά χρόνια πριν.
Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το χθες τόσο καλύτερα κατανοούμε το σήμερα και τόσο πιο σταθερά και σίγουρα βαδίζουμε στο αύριο…

Με εκτίμηση
Βασίλης Τσακιρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου