Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Κροκέτες λαχανικών με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά 
800 γρ. πατάτες
100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοτριμμένα
170 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
80 γρ. βούτυρο
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
αλεύρι για το πασπάλισμα
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
200 ml γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αγγουράκι μικρό τριμμένο
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα το ντιπ ως εξής: βάζετε σε σουρωτήρι το αγγούρι με λίγο αλάτι και το στύβετε για να φύγουν τα υγρά του. Αναμειγνύετε το γιαούρτι με το λάδι, το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το ντιπ στο ψυγείο.
Πλένετε τις πατάτες καλά και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό (με τις φλούδες τους) 45’-50’ μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχετε το βράσιμο τρυπώντας τις πατάτες με πιρούνι. Στραγγίζετε κατόπιν τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και μόλις κρυώσουν λίγο τις λιώνετε καλά με πιρούνι ή τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.
Προσθέτετε στον πουρέ το τυρί. Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μανιτάρια 8’-9’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε αντικολλητικό χαρτί και τα προσθέτετε στον πουρέ της πατάτας μαζί με το μυρωδικό, τα δύο αυγά και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας. Πλάθετε κυλινδράκια μήκους 5-6 εκ. και τα αφήνετε στο ψυγείο 30’-35’. Κατόπιν τα πανάρετε, περνώντας τα πρώτα απ' το τρίτο αυγό χτυπημένο και στη συνέχεια απ' το αλεύρι. Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό λάδι. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου