Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα προτείνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα προτείνει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag o Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η επιτροπή προϋπολογισμού θα συζητήσει την εκταμίευση της δόσης αργότερα την Τετάρτη.
Την ίδια στιγμή, σε σημερινό της δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει πως το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί προληπτικά με αυτή την υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση, επισημαίνει η εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η DW, η Handelsblatt στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δρομολογεί σήμερα «αθόρυβα» την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα: «Έτσι το φανταζόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών δρομολογεί άλλο ένα δάνειο δισ. για την Ελλάδα, εντούτοις αυτό περνά σχεδόν απαρατήρητο. Δεν προβλέπεται ούτε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή, αλλά ούτε και κάποια δύσκολη ψηφοφορία. Με την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ασχοληθεί μόνον η αρμόδια επιτροπή για θέματα προϋπολογισμού και αυτό κεκλεισμένων των θυρών».
Σύμφωνα με σχετική επιστολή που απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή και την οποία επικαλείται η Handelsblatt, «η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα».
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης «δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμη. Διότι δεν πιστοποιήθηκε ακόμη τελεσίδικα στην Ελλάδα ότι έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις», αλλά αντιθέτως παραμένουν ακόμη ορισμένες μικρές εκκρεμότητες.
Δεδομένου ότι χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτίμησαν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα, «ο Σόιμπλε έστειλε τα σχετικά έγγραφα στην επιτροπή Προϋπολογισμού, με τη σύσταση να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εφόσον βέβαια η Ελλάδα ανταποκριθεί προηγουμένως στη λήψη των εναπομεινάντων μέτρων. Η επιτροπή Προϋπολογισμού λοιπόν ασχολείται προκαταβολικά με το ζήτημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Β. Σόιμπλε, αποφεύγοντας μια επώδυνη συζήτηση, καθιστά εκ νέου σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το 2018. «Δεν επίκειται η λήψη αποφάσεων για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι ο Β. Σόιμπλε δεν πρέπει να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.
Όπως σχολιάζει η Handelsblatt, «ενδεχόμενη εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους θα συνιστούσε ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος βοήθειας στην οποία θα έπρεπε να συναινέσει και η γερμανική Βουλή: Ο Σόιμπλε ήθελε οπωσδήποτε να το αποφύγει αυτό πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, καταφέρνοντας να επιβάλει τις θέσεις του έναντι Ελλάδας και ΔΝΤ που ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων για το χρέος. Γι΄ αυτό και του αρκεί τώρα να ζητήσει από την επιτροπή Προϋπολογισμού να συζητήσει το ζήτημα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει μια επώδυνη συζήτηση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και εντός της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου