Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΠΑΝΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Μια αγαπημένη κοινωνική εκδήλωση, μια παραδοσιακή μορφή διασκέδασης και πολιτισμού, καθώς αποτελούσε μέρος της κληρονομιάς των κατοίκων, ήταν πριν απο πολλά χρόνια, τα πανηγύρια. Μια τοπική γιορτή, μια συνάθροιση, ένα αντάμωμα των κατοίκων με τους επισκέπτες, μια ευκαιρία για γλέντι και χαροκόπι. Μια τέτοια γιορτή βίωναν κάποτε και οι κάτοικοι του Κοπανού Ημαθίας. Παραμονές και ανήμερα της Θρησκευτικής γιορτής του Κωνσταντίνου & Ελένης, ο τόπος γέμιζε απο χρώματα, ευωδιές και πραματευτάδες απο όλη την Ελλάδα. Πολλοί- πολλοί φίλοι του πανηγυριού, έδιναν μια νότα αισιοδοξίας τα δύσκολα εκείνα χρόνια της οικονομικής ανέχειας
Οι κάτοικοι συμμετείχαν έμπρακτα με όλο τους το "είναι" συνεισφέροντας στη διατήρηση αυτού του θεσμού. Ένας θεσμός, ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής ζωής του τόπου, που έμελε να εξαφανιστεί με το πέρασμα των χρόνων, δίνοντας τη θέση του στο άγχος της καθημερινότητας και της απομόνωσης.
Ευτυχώς όμως κάποιες μνήμες μένουν αναλλοίωτες και κάποιοι άνθρωποι γεννημένοι για προσφορά, πιστοί στη διατήρηση των εθίμων, έκαναν το αδύνατο, δυνατό. Έτσι το έθιμο αυτό είναι πλέον γεγονός, μιας και το 2015 διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια, η εμποροπανήγυρη στην κεντρική πλατεία του Κοπανού, ύστερα απο την πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χρήστου Στογιάννη. Μια εκδήλωση που διοργανώνεται και φέτος για 2η χρονιά, απο τις 5 έως τις 11 Ιουνίου, γεμάτη μνήμες, θύμησες του παρελθόντος και διάδωση του εθίμου. Φανερά ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του ο κ. Στογιάννης για αυτό του το επίτευμα, δήλωσε αποκλειστικά στους makedonesnews : "Το πανηγύρι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Είναι μια τοπική γιορτή, ένα έθιμο, που ναι μεν έχει λάβει εν μέρη σύγχρονο χαρακτήρα, αλλά απο την περσινή μας εμπειρία, είναι ένα έθιμο που κρατά πλέον αμείωτο το ενδιαφέρον των ντόπιων και των ξένων επισκεπτών. Και το λέω αυτό γιατί απο την 1η χρονιά φάνηκε η εμποροπανήγυρη να είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Αυτή η γιορτή είναι αφορμή για αντάμωμα και διασκέδαση, χωρίς να σημαίνει οτι θα χάσει και τον χαρακτήρα της ως παραδοσιακή εμποροπανήγυρη.
Αποτελεί ακόμα ένα κύτταρο της εμπορικής δραστηριότητας, έναν χώρο όπου κάποιος μπορεί πιο άνετα να «παζαρέψει», μια ευκαιρία για αναψυχή και φθηνά ψώνια. Ένας πανάρχαιος θεσμός, που δίνει ζωή στην τοπική μας κοινωνία και όχι μόνο, μία τονωτική ένεση για τον τόπο μας. Οι εκδηλώσεις θα έχουν παραδοσιακό χρώμα και θα δώσουν το έναυσμα για ξεφάντωμα στους παρευρισκόμενους, καθώς θα υπάρξουν λαικές και παραδοσιακές βραδιές με πολλά χορευτικά συγκροτήματα όλο το διάστημα της εμποροπανήγυρης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της γιορτής και θέλω να πιστεύω στην καθιέρωση της ως θεσμό".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου