Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Κρεμ μπριλέ

Υλικά
750 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
10 κρόκοι
165 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κλωναράκι βανίλια, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
ζάχαρη καστανή και λευκή για το καψάλισμα της επιφάνειας...
Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: περίπου 20΄

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το γάλα μαζί με τους σπόρους και το κλωναράκι της βανίλιας. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη με μια κουτάλα. Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα της κατσαρόλας αλλά πριν πάρει βράση, το αδειάζουμε στο μπολ με τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε το κλωναράκι της βανίλιας. Γεμίζουμε ατομικά πυρίμαχα μπολ, κατά προτίμηση πλατιά και ρηχά – φροντίζουμε η κρέμα να μην υπερβαίνει σε πάχος τα 2 εκ., ώστε να πετύχουμε καλύτερη υφή κατά το ψήσιμο. Βάζουμε τα μπολ σε ένα ταψί στο οποίο προσθέτουμε λίγο νερό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C-170°C και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, αναλόγως το φούρνο. Οι κρέμες πρέπει να βγουν ελαφρώς «τρεμουλιαστές», όχι πολύ σφιχτές. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις βάζουμε στο ψυγείο όπου και τις διατηρούμε μέχρι να σερβίρουμε.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε κρέμας με καστανή και λευκή ζάχαρη και με ένα φλόγιστρο καψαλίζουμε τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα. Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε και στο γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία, όμως πολύ προσεκτικά για να μην αρπάξει η ζάχαρη. Σερβίρουμε αμέσως επειδή αν περιμένουμε θα πανιάσει η κρούστα από την υγρασία της κρέμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου