Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ – ΩΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό είχε σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αποσπώντας τη δέσμευση του Υπουργού ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει επιμεριστεί αναλογικά ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα και θα πάψει η υπέρμετρη επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας, που σήμερα σηκώνει το 70% του προσφυγικού προβλήματος της χώρας...
Η συνάντηση αφορούσε στις εξελίξεις σχετικά με την εκκένωση της Ειδομένης, αλλά και το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης το επόμενο διάστημα. Κυρίαρχα ζητήματα ήταν τα αιτήματα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και για την ανάγκη συνεννόησης της Κυβέρνησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις αποφάσεις δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης.
Ο κ. Τζιτζικώστας μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μουζάλα γι' αυτή τη συνάντηση. Άλλωστε το έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε μια στενή συνεργασία οι δυο μας. Του μετέφερα την ικανοποίησή μας για την εκκένωση της Ειδομένης, άσχετα αν εμείς πιστεύουμε ότι αυτή έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, επειδή καταλήξαμε σήμερα με την καθυστέρηση να τελούνται αξιόποινες πράξεις και όλους αυτούς τους μήνες να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή με τεράστιο κόστος για τη χώρα και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. και οι τοπικές κοινωνίες δεν είχαν την απαιτούμενη ενημέρωση. Ενημέρωσα επίσης τον Υπουργό ότι και για μένα δεν είναι ευχάριστο να αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη προκειμένου να λυθούν πολιτικά προβλήματα, όπως το θέμα της Ειδομένης. Τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι με την Κυβέρνηση με άμεσο διάλογο. Και αυτό που ζήτησα από τον Υπουργό είναι να μεριμνήσει ώστε να μη μεταφερθεί ουσιαστικά η Ειδομένη στη Θεσσαλονίκη και έλαβα τη δέσμευσή του ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ζήτησα επίσης να έχουμε μία καλύτερη συνεργασία η Περιφέρεια και οι Δήμοι με την Κυβέρνηση ευρύτερα και τους συναρμόδιους Υπουργούς, επειδή δεν μπορεί να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Το κυριότερο όμως που απασχόλησε τη συζήτησή μας είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί άλλο η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει το 70% του βάρους του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ζήτησα από τον Υπουργό να υπάρξει ένας σχεδιασμός άμεσος για τον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε μικρότερα και περισσότερα κέντρα σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση αυτή γιατί ο Υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναλογικού επιμερισμού σε όλη τη χώρα του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού. Υπάρχουν αντιδράσεις σήμερα για τα νέα κέντρα, οι οποίες είναι δικαιολογημένες, διότι έχουμε σηκώσει όλους αυτούς τους μήνες δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ως Κεντρική Μακεδονία».
Ο κ. Μουζάλας από την πλευρά του επισήμανε το άριστο επίπεδο συνεργασίας του με τον κ. Τζιτζικώστα και τόνισε: «Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας είχαμε μια στενή συνεργασία όλον αυτό τον καιρό και είναι από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν την υπόθεση της καλύτερης δυνατής λειτουργίας και επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη μεταναστευτική ροή. Οι διαφωνίες εξάλλου είναι θεμιτές. Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε το δίκαιο παράπονο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού ανισόρροπα μοιράστηκε στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία. Έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό. Του εξήγησα ότι ήταν οι συνθήκες που δεν μας επέτρεψαν να οργανώσουμε καλύτερα αυτή την ιστορία. Αυτό το οποίο υπόσχομαι είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο, αυτός ο σχεδιασμός με τα πολλά κέντρα στη Μακεδονία θα σταματήσει και θα διαλυθούν. Θα μοιραστεί ισόρροπα ο προσφυγικός πληθυσμός στις Περιφέρειες μέσα σε καλύτερα κέντρα κι από εκεί πια έχοντας κάνει την καταγραφή θα αρχίσουν οι προσπάθειες που νομίζω ότι θα έχουμε βοήθεια από την Ευρώπη για το relocation. Συμφωνώ με τον κ. Τζιτζικώστα ότι η Μακεδονία έχει υποστεί ένα άνισο βάρος από τους πρόσφυγες. Σας επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτό θα έχει διευθετηθεί με αναλογικότητα και με δικαιοσύνη. Θέλουμε οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας να δείξουν εμπιστοσύνη. Θέλουμε να συνεχίσουν να μας βοηθούν ώστε και το δεύτερο μέρος του σχεδίου, η μετεγκατάσταση δηλαδή σε όλη την Ελλάδα να πετύχει, να δείξουν υπομονή και εμπιστοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου