Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΞENOΔOXEIAKO EΠIMEΛHTHPIO THΣ EΛΛAΔOΣ

Κατερίνη, 13 Νοεμβρίου 2015

Με τη συμμετοχή 228 ξενοδόχων του Νομού Πιερίας πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη η 2η περιφερειακή ενημερωτική συνάντηση μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την κατάταξη των ελληνικών καταλυμάτων. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο Εκάβη με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου καθώς και... πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες του νομού.

Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης ανοίγοντας την εκδήλωση της Κατερίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα οποία βαίνουν αυξανόμενα. Όπως τόνισε : «Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, επιβαρύνει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η απορρόφηση της αύξησης από τις επιχειρήσεις μοιάζει πολύ δύσκολη, όπως εξίσου δύσκολη είναι και η μετακύλησή της στην κατανάλωση» προσθέτοντας ότι :

«Η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος μας, εξακολουθητικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού. Το μεγαλύτερο και ίσως το πλέον υποτιμημένο, τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από την ίδια την πολιτεία, πρόβλημα όμως είναι αυτό της οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν στον νόμιμα λειτουργούντα και αδειοδοτημένο τομέα της τουριστικής οικονομίας, λόγω της μη υποχρέωσης τήρησης οποιουδήποτε κανόνα ασφαλείας σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία αλλά και της συστηματικής φοροδιαφυγής τους . Η πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του Ξ.Ε.Ε. έδειξε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού, το 2014, «φιλοξένησε» τουλάχιστον 20 εκατ. διανυκτερεύσεις, «σπατάλησε» 15 χιλιάδες νόμιμες θέσεις εργασίας και απορροφώντας 1,5 δις τουριστικά έσοδα, «παρήγαγε» 400 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή. Το 2015 τα νούμερα αυτά θα είναι αυξημένα κατά 30-50% και το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με αυτά της νόμιμης δραστηριότητας καθόσον η τελευταία θα έχει εν των μεταξύ συρρικνωθεί».

Και συνεχίζει : «Η βασική γραμμή άμυνας του νόμιμου τομέα είναι αφενός η πίεση στην πολιτεία να θεσπίσει κανόνες και να ελέγξει και φορολογήσει, ανάλογα με τον νόμιμο τομέα, την δραστηριότητα αυτή και αφετέρου να κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, διακριτό το πλεονέκτημα ποιότητος του προϊόντος μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, την ανάδειξη της ποιότητας, κινείται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος με την νέα διαδικασία κατάταξης που ξεκίνησε φέτος. Αυτή η διαδικασία είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης των καλών διεθνών πρακτικών και εμπειρίας καθώς και εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με στόχο την διενέργεια των ελέγχων με ενιαίο τρόπο για όλους, στην βάση ενός υψηλότατης αξιοπιστίας προτύπου πιστοποίησης του iso17065, μέσα από ενιαίες διαδικασίες, ηλεκτρονικά διεκπεραιωμένες, με σημαντικές δικλείδες ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, με πληθώρα επιβεβαιωτικών ελέγχων αλλά και εκμετάλλευση των διαδικτυακών σχολίων των πελατών ως βασικού κριτηρίου επικινδυνότητας για τους επανελέγχους, φιλοδοξούμε να επιτύχουμε μια ολιστική αναβάθμιση του ελληνικού καταλυματικού προϊόντος, προς όφελος της πλεονεκτικής συγκρισιμότητας του αλλά και της διεθνούς αναγνωσιμότητας του. Εμείς οι ξενοδόχοι γνωρίζουμε καλά ότι η μόνη επένδυση με διασφαλισμένη απόδοση είναι η επένδυση στην ποιότητα».

H πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα. Ευαγγελία Λάμπρου κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ενδυνάμωση του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράνομων καταλυμάτων ενώ τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την Πιερία το γεγονός ότι μια από τις πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις του Επιμελητηρίου γίνεται στην Κατερίνη.

Η κα Λάμπρου εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την επιβολή νέων φόρων και κυρίως των συντελεστών του ΦΠΑ. Ζήτησε στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας και κυρίως την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων από την κυβέρνηση. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ανοίγματος της στρόφιγγας των τραπεζών. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης σημείωσε την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ακολούθησε η παρουσίαση της διαδικασίας κατάταξης των ξενοδοχείων και του νομικού πλαισίου που ισχύει από την διευθύντρια του Ξ.Ε.Ε. κα. Αγνή Χριστίδου και τον εντεταλμένο του Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Ανδρουτσάκη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου