Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ- Αναβολή των εσωκομματικών εκλογών

Του Γιώργου Ευγενίδη 

Μια μαύρη σελίδα γράφτηκε σήμερα στην ιστορία της ΝΔ, μιας και η αποτυχία λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του κόμματος οδήγησε στην αναβολή της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου της ΝΔ. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ πετά το μπαλάκι στην ανάδοχο εταιρεία που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας, επικαλούμενη μάλιστα...
και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του κόμματος.

Ήδη, έως τα ξημερώματα της Κυριακής συνεδρίαζε η ΚΕΦΕ της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που είχαν ανακύψει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό πρόβλημα ήταν το πληροφοριακό σύστημα των εκλογών, το οποίο δεν έμενε για πολύ στον «αέρα», με αποτέλεσμα να πέφτει διαρκώς. Όπως πληροφορείται το KoolNews.gr, η εταιρεία είχε ενημερώσει τους ιθύνοντες της ΝΔ πως υπήρχαν και εναλλακτικό σύστημα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, πλην όμως και η εναλλακτική δεν λειτούργησε, όταν δοκιμάστηκε.

Συν τοις άλλοις, πρόβλημα υπήρχε με τα tablets που πήγαν στα εκλογικά κέντρα για να λειτουργήσουν ως τερματικά, με κάποια να μην λειτουργούν, κάποια άλλα να μην έχουν οδηγίες χρήσης κ.α., ενώ υπήρχαν και αρκετά άλλα οργανωτικά ζητήματα. Παρά ταύτα, μέχρι πολύ αργά το βράδυ τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονταν υπ’ ατμόν, συνεδριάζοντας στα γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί λύση. Εκείνη την ώρα δόθηκε η εικόνα πως, έστω και οριακά τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν, πλην όμως η προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία αποδείχθηκε ένα φιάσκο ιστορικών διαστάσεων.

Ήδη, οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές είναι σφοδρότατες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δήλωση, με την οποία ζητά νέο ορισμό ημερομηνίας για εκλογή προέδρου, με παράλληλη ανάληψη της προεδρίας από τη Μαριέττα Γιαννάκου, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, και παράλληλα ορισμό επικεφαλής της ΚΟ και προέδρου της ΚΕΦΕ από αυτή. «Η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του Κόμματός μας. Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους. Ζητώ: Άμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη. Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου. Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κύριος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία όμως, όπως δήλωσε στο News247, ζητά συναίνεση και των τεσσάρων υποψηφίων, αν πρόκειται να αναλάβει ως μεταβατική.

Παράλληλα δήλωση με βολές έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. "Πρέπει να έχουμε ψυχραιμία και ενότητα. Χρειάζεται ισχυρή η ΝΔ για τον τόπο. Είναι προφανές ότι όλοι ζητάμε μια μεγάλη συγνώμη από το λαό που πήγε να ψηφίσει. Αυτή η ΚΕΦΕ πήγε να κόψει την υποψηφιότητά μου για τρία λεπτά. Αυτή η ΚΕΦΕ έκανε σήμερα ό,τι έκανε. Την ευθύνη έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τα μέλη και ο πρόεδρός της. Πρέπει να παραιτηθούν. Η ΚΕΦΕ είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και κατέληξαν σε αυτό το φιάσκο" σημείωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. «Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορούν να προστεθούν άλλοι υποψήφιοι, επειδή η ΚΕΦΕ κατάφερε αυτό το φιάσκο» προσέθεσε.

Σε δήλωση προχώρησε και ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του κυρίου Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ: «Με βάση το καταστατικό, το κόμμα να συνεδριάσει και να πάρουμε τις αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Κάνω έκκληση να υπάρξει ψυχραιμία. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σπέκουλα των υποψηφίων. Ευθύνες υπάρχουν σε όλους όσους έχουν την ευθύνη της διαδικασίας. Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και θα τις δούμε», ανέφερε.

Με τη σειρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: Εκφράζω τη βαθιά οργή και αγανάκτησή μου γιατί αναβάλλεται σήμερα μια λαϊκή και δημοκρατική διαδικασία, γιατί επιχειρείται να αφαιρεθεί το δικαίωμα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας να επιλέξει τον Πρόεδρό του και να καθορίσει την πορεία της Παράταξής μας. Αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα, απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψα όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα για να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία, που κάποιοι από την αρχή όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πιστεύουν αλλά ήθελαν και να απαξιώσουν. Τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή κάποιοι πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος για να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της. Ζητώ τέλος, συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, εντός της ημέρας, για να δοθεί λύση στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να στείλουμε μήνυμα ενότητας της παράταξης.

Η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ

"Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, η οποία πετά το μπαλάκι στην εταιρεία που είχε αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών και επικαλείται ως δικλείδα ασφαλείας και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΝΔ.

Βολές κατά Παπαμιμίκου


Την ίδια ώρα στη ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον της ΚΕΦΕ και του προέδρου της Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Νικήτας Κακλαμάνης ήδη ζήτησαν παραιτήσεις υπευθύνων, με τον κύριο Κακλαμάνη να αποφεύγει στο...παρα πέντε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ, ενώ και μια σειρά άλλων γαλάζιων βουλευτών ζητά ευθύνες για τα όσα ντροπιαστικά για την ιστορία της ΝΔ συμβαίνουν από το πρωί. Παράλληλα, επιτελικά στελέχη του κόμματος μεταδίδουν οργή από τα εκλογικά τμήματα, στα οποία από το πρωί προσέρχονταν αρκετοί ψηφοφόροι προκειμένου να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του κόμματος. "Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή" έλεγε με ένταση στο KoolNews.gr η Βίκυ Νάκου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και επιτελική συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και πολλά άλλα στελέχη, τόσο από τα επιτελεία των υποψηφίων, όσο και από την ΟΝΝΕΔ, δείχνουν με σαφήνεια προς την ΚΕΦΕ για το οργανωτικό Βατερλό στις γαλάζιες εσωκομματικές εκλογές.

Το κόστος της γελοιοποίησης


Όπως και να έχει, ο δρόμος για τη ΝΔ από εδώ και πέρα είναι δύσβατος και θα πρέπει να υπερβεί ένα πολύ βασικό πρόβλημα: το γεγονός πως το κόμμα γελοιοποιήθηκε για τα καλά μπροστά στα μάτια των ψηφοφόρων του. Το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία από εδώ και πέρα είναι άγνωστο, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, ενώ παράλληλα τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα και το γνωστό παιχνίδι με τον «μουτζούρη», μιας και θα πρέπει να επιμεριστούν και οι ευθύνες για τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν με φόντο την εσωτερική διαδικασία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου