Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Κλείδωσαν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Κλείδωσαν, όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το ΙΧ και σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση.

Οι βασικές αλλαγές είναι τελικά τρεις, ωστόσο δεν περιλαμβάνουν τα κριτήρια του κυβισμού ή της αξίας του αυτοκινήτου, όπως είχε ...ανακοινωθεί αρχικά.

Πρώτη αλλαγή: η ελάφρυνση για ΙΧ που αποκτήθηκαν πριν από το Νοέμβριο του 2010, η οποία θα φτάσει για αυτοκίνητα 10ετίας στο 5% και άνω των 15 ετών στο 10%.

Δεύτερη αλλαγή: για τα ΙΧ που αποκτήθηκαν μετά το Νοέμβριο του 2010, μειώνεται το όριο ρύπων για τα μηδενικά τέλη από τα 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα στα 90. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν τελικά όλοι, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αφού τα αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων κάτω των 90 γραμμαρίων CO2 θα συνεχίσουν να έχουν μηδενικά τέλη. Για ΙΧ που έχουν εκπομπές από 90-100 γραμμάρια, οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλλουν 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο - δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ΙΧ που εκπέμπουν 90 γραμμάρια θα πληρώσουν 81 ευρώ.

Τρίτη αλλαγή: για όσα ΙΧ κυκλοφόρησαν πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2010 και πληρώνουν τέλη ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων, θα υπάρξουν αυξήσεις από 0,1 έως 0,3 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα. Πρακτικά, δηλαδή, για ένα αυτοκίνητο με εκπομπές 120 γραμμαρίων, η επιβάρυνση θα είναι 10-12 ευρώ στα τέλη που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου