Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Συμμετοχή εκπροσώπων της Π.Κ.Μ. στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης και στη Συνάντηση των Ομάδων Εργασίας της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας

Στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας η 43η Γενική Συνέλευση του Δικτύου της Διάσκεψης των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε και η 2η συνάντηση των θεματικών ομάδων εργασίας Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, της Περιφερειακής Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSC).

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο συντονιστής και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό της Επιτροπής αυτής. Επιπροσθέτως, στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της...
Ευρώπης παρεβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Περιφερειών της Ελλάδας, οι οποίοι έδωσαν το “παρών” στις εργασίες της Γ.Σ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ισχυρή παρουσία στη συνάντηση των θεματικών ομάδων, καθώς εκπροσωπήθηκε από το Μιλτιάδη Νικολάου, που είναι μέλος της ομάδας Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάλληλος του τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της ΠΕ Πιερίας, από τη Δερμεδεσιώτου Ευδοξία, μέλος της ομάδας Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάλληλο του τμήματος Τουρισμού της ΠΚΜ και από το Λεωνίδα Τσιαντή, μέλος της ομάδας Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και υπάλληλο του τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της ΠΕ Σερρών.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας του CPMR την πρώτη ημέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις του Maritime Working Group και του Macro-regions Task Force. Οι εκπρόσωποι της Π.Κ.Μ. συμμετείχαν σε διμερείς συσκέψεις με τους υπόλοιπους εταίρους των δύο projects που πρόκειται να υποβληθούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση, και αφορούν το ένα στην προώθηση της μικρής κρουαζιέρας στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα, και το άλλο στην ανάδειξη των οικοσυστημάτων της Π.Κ.Μ. ως τουριστικών προορισμών. Συζητήθηκε η μέχρι τώρα πορεία των έργων και το πλαίσιο των μελλοντικών συνεργασιών.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό, της οποίας επικεφαλής ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κος Νικολάου. Εκεί συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ο ρόλος των Τουριστικών Διαδρομών στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης και η δημιουργία διακρατικών προϊόντων θεματικού τουρισμού που θα χρησιμοποιηθούν ως μέσα για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η Προπαρασκευαστική Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου (BBSC), όπου ο κος Νικολάου, εκπροσωπώντας την Ομάδα Εργασίας “Τουρισμός” παρουσίασε τα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα της Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου. Αντιστοίχως παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα της Ομάδας Εργασίας «Επιχειρηματικότητα» από την Επαρχία Σινώπης (Τουρκία) και της Ομάδας Εργασίας «Εξωτερική Συνεργασία» από την Περιφέρεια Οδησσού. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση των νέων μελών, που είναι τα Τίρανα και η Ένωση Επαρχιακών Συμβουλίων της Μολδαβίας.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό με όλους τους συμμετέχοντες και εταίρους, όπου συζητήθηκαν η προώθηση των ενδιαφερόντων της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου και η δικτύωση, η στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και η συνεργασία με τις υπόλοιπες Γεωγραφικές Επιτροπές της CPMR.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες όλων των Γεωγραφικών Επιτροπών για το έτος 2015, συζητήθηκαν προτάσεις για την ομαλή σύγκλιση των Περιφερειών της Ε.Ε., για τις πολιτικές ανάπτυξης των παραθαλάσσιων περιφερειών, καθώς και για τις πολιτικές ενέργειας και περιβάλλοντος της Ε.Ε. Επίσης έγινε παρουσίαση των νέων μελών του CPMR (Περιφέρεια Τιράνων, Ένωση Δήμων της Μολδαβίας και Ένωση Περιφερειών της Ελλάδας).

Η Γενική Γραμματέας του CPMR, κα Ελένη Μαριάνου ζήτησε από όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου την έγκριση των πρακτικών του Συνεδρίου και κήρυξε τη λήξη των εργασιών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου