Πλήθος φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού παρακολούθησε τα δρώμενα στο Πνευματικό Κέντρο της Ράχης
Με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στο καθιερωμένο πλέον επιστημονικό συνέδριο και καταξιωμένων καλλιτεχνών στο μουσικό μέρος του θεσμού, τα «ΚΗ’ ΠΑΤΡΙΑ» προσέλκυσαν το περασμένο τριήμερο στη Ράχη, πλήθος φίλων της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή. Φέτος, με το επιστημονικό συνέδριο - αφιέρωμα σε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, στο έπος του ’40 έκλεισε μία τριλογία ενός θεματικού κύκλου, που ξεκίνησε με το ’21 και συνεχίστηκε με το ’12.
Με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στο καθιερωμένο πλέον επιστημονικό συνέδριο και καταξιωμένων καλλιτεχνών στο μουσικό μέρος του θεσμού, τα «ΚΗ’ ΠΑΤΡΙΑ» προσέλκυσαν το περασμένο τριήμερο στη Ράχη, πλήθος φίλων της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή. Φέτος, με το επιστημονικό συνέδριο - αφιέρωμα σε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, στο έπος του ’40 έκλεισε μία τριλογία ενός θεματικού κύκλου, που ξεκίνησε με το ’21 και συνεχίστηκε με το ’12.
Όπως είναι γνωστό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από...
τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου - Ευαγγελιστή Λουκά και η αυλαία τους άνοιξε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με την προβολή κινηματογραφικής ταινίας «Παραμύθι χωρίς όνομα», παραγωγής «Αγίου Φωτίου». Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.
Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης Δημήτρης Ντούρος : «To ηρωικό έπος του 40 είναι ο φωτεινός φάρος που φωτίζει και θα φωτίζει το δρόμο της ιστορικής μοίρας του ελληνικού γένους [….].
Σήμερα ανακαλούμε στη μνήμη μας τις πυκνές σε γεγονότα εκείνες στιγμές. Τότε που ο κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Μεταξάς επέστρεψε κατά πρόσωπο στον Ιταλό πρέσβη το ιταμό τελεσίγραφο με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε την υποταγή της Ελλάδος αμαχητί λέγοντας το γνωστό ιστορικό «ΟΧΙ» [….].
Η επέτειος του ΟΧΙ είναι κάθε φορά μια ανάσα εθνικού φρονηματισμού και λαϊκού μεγαλείου. Ανδρείος, ορθός κι απτόητος ο λαός άρπαξε το όπλο σκαρφάλωσε στα βουνά, πείνασε, πάγωσε, του έκοψαν πόδια και δάκτυλα από τα κρυοπαγήματα, δεινοπάθησε, αλλά έμεινε, αγωνίστηκε ηρωικά και τελικά νίκησε [….].
Τι γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα! Τη θέληση ενός ιστορικού λαού να ορίζει τα του οίκου του, την προσήλωσή του σε αξίες, τις οποίες οι πρόγονοί του όρισαν να τις διαφυλάττει εκτελώντας διαχρονικά στο ακέραιο το καθήκον του, την απόφασή του να πληρώσει ακριβά το τίμημα της άρνησης υποδούλωσης, τη σύμπνοια και την ενότητα εκείνων που έθεσαν το ημείς πάνω από το εγώ, που πίστευαν σε ένα καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης, δικαιοσύνης, αδελφοσύνης και αξιοπρέπειας.
Η αξιοπρέπεια δεν είναι δοτή αλλά κερδίζεται και η υπεράσπισή της είναι ανάγκη καθημερινή και επίπονη που κερδίζεται βήμα βήμα. Το κόστος της μεγάλο και η επιλογή ατομική. Απαιτεί μεγάλες εσωτερικές αντιστάσεις, επιστράτευση και εγρήγορση της συνείδησης.
Η στάση μας απέναντι στη θυσία εκείνων, στην πεμπτουσία του ηρωισμού και της αυταπάρνησης πρέπει να είναι ξεκάθαρη, γιατί πάνω σ΄ αυτά τα πρότυπα, σ΄αυτές τις αξίες πατάει γερά η ουσιαστική δημοκρατία της ελεύθερης σκέψης, της γνώσης και του στοχασμού που γέννησαν την Ιστορία και τον πολιτισμό του […]».
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο πνευματικό κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης, χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι πρωτοβουλίες αυτές του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ» λαμβάνουν το χαρακτήρα ενός μεγάλου Πιερικού γεγονότος και ευρύτερα. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζει την προσπάθεια αυτή, όπως και κάθε πολιτιστική δράση στο νομό Πιερίας. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός προωθεί την ανάπτυξη μίας περιοχής και επειδή διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς, πιστεύω ότι με τη βοήθεια του θεού και ανάλογων ενεργειών θα ξεφύγουμε από την οικονομική και την κοινωνική κρίση».
Τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος, Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε μεταξύ άλλων : «Ο Δήμαρχος Κατερίνης χαιρετίζει τη φετινή διοργάνωση των Πατρίων, μία διοργάνωση κόσμημα για τα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας, που πραγματοποιείται από μία τόσο μικρή κοινότητα και αποτελεί έκπληξη για όλο το νομό. Μάλιστα τα επιστημονικά συνέδρια τα οποία φιλοξενούν πάντοτε αξιόλογους και πανελληνίου κύρους ομιλητές συνιστούν για όλους μας πηγές βαθιάς γνώσης της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, Θεόδωρος Παυλίδης συνεχάρη τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης, που, όπως ανέφερε «σε δύσκολες εποχές, εξακολουθεί να διοργανώνει δρώμενα με ξεχωριστή διάσταση που τοποθετούν τον πολιτισμό, την παιδεία στο επίκεντρο και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Μητροπολίτης Τριπόλεως και πάσης Λιβύης Θεοφύλακτος, ο Αρχιμανδρίτης – Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος» Παύλος Ντούρος, εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου, ο πολιτευτής Δημήτρης Μπέης, ενώ παρέστησαν ιερείς, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων, φορέων.
Πρόεδροι των τριών συνολικά συνεδριών διετέλεσαν διαδοχικά οι: Πρωτοπρεσβύτερος – καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης, Κων/νος Γκιουλέκας, βουλευτής – δημοσιογράφος, Μαρία Μαντουβάλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφικής σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενώ εισηγητές ήταν μεταξύ άλλων οι: Πρωτοπρεσβύτερος - καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός, Τώνια Βουλγαράκη - φιλόλογος, Κων/νος Ντούρος φιλόλογος – θεολόγος, Μέλλιος Πίτσιας δάσκαλος – συγγραφέας, Σπύρος Σφέτας, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος ιστορίας Α.Π.Θ. κ.α.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η δύναμη της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης, με όχημα τις εξαιρετικές ερμηνείες των δημοφιλών καλλιτεχνών Χρήστου Τσιαμούλη – Παναγιώτη Λάλεζα - Σταυρούλας Δαλιάνη και ενός εκλεκτού επιτελείου μουσικών συγκίνησαν και ενθουσίασαν τους φίλους των «Πατρίων».
Μουσική νότα στο συνέδριο έδωσε και η λιτή και όμορφη παρουσία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Φώτιος».
Οι εκδηλώσεις που το βράδυ της Κυριακής συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με την συμμετοχή των εξής συλλόγων :
Χορευτικός Όμιλος Μεγάλου Περιστερίου Ιωαννίνων «ΛΑΚΜΟΣ», Σύλλογος Θεσσαλών Φλωρίνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ» και με μουσική βραδιά με τούς : Ντίνο Ντούρο (κλαρίνο), Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο), Δημήτρη Γεωργούλη (ακορντεόν), Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα), Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι) συνεχίζονται ως εξής:
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.
20:30 Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Ράχης.
Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
19:00 Προβολή επετειακής ταινίας.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.
9:00 – 13:00 Αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου