Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το ηχηρό «Όχι»

Με την επαναβεβαίωση της νωπής λαϊκής εντολής για σκληρή διαπραγμάτευση που είχε λάβει από την 25η Ιανουαρίου λήγει η πρωτόγνωρη...

περιπέτεια του δημοψηφίσματος της τελευταίας εβδομάδας, την ώρα που τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα στις ελληνικές κάλπες.

Με καταμετρημένο πάνω από το 13% και πάνω από 1 εκατ. ψήφους, η διαφορά μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» παραμένει σχεδόν στο 20%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Singular Logic το «Όχι» αναμένεται να λάβει 61%.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με το «Όχι» που επικράτησε στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης, είχε τονίσει ότι στόχο έχει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης έναντι των δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας δεν τίθεται σε αμφισβήτηση.

«Σημαντικό μήνυμα μέσα σε δύσκολες συνθήκες προς την Ευρώπη ήταν αυτό που έστειλε σήμερα ο ελληνικός λαός», ανέφερε λίγο μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από λίγο κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι η ενότητα και η ομοψυχία».

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει ηχηρά ενισχυμένος από ένα μεγάλο στοίχημα με την επιλογή του δημοψηφίσματος, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος είναι προ των πυλών, με τα πρόσωπα που θα αντικατασταθούν να έχουν ήδη «κλειδώσει».

Ήδη, στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 19:00 που ανακοινώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το δημοψήφισμα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται εκεί από λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηλύσια Πεδία, η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ για να γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος του ελληνικού δημοψηφίσματος, την ώρα που οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ζητούν σύγκλιση Συνόδου Κορυφής άμεσα, «καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να αφεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών».

Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως εκ νέου του EuroWorking Group.

Έχοντας λοιπόν στις βαλίτσες του το «Όχι» του ελληνικού λαού που επικράτησε αλλά και το «Ναι» που έλαβε πολύ μεγάλα ποσοστά στην οριακή ψηφοφορία του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας από τους εταίρους σε μία εντελώς νέα βάση πλέον μία βιώσιμη συμφωνία, προτάσσοντας την επιτακτική ανάγκη για την απομείωση του ελληνικού χρέους, μετά και τη σχετική επιβεβαίωση από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που το κρίνει μη βιώσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μετά το δημοψήφισμα θα υπάρξει συμφωνία εντός 48 ωρών, κάτι το οποίο επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το δημοψήφισμα.

Ερώτημα αποτελεί η αντιμετώπιση που θα τύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους εκπροσώπους των δανειστών και τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών έχει οξυνθεί όσο ποτέ άλλοτε, με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πλέον εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ τους.

Τις τελευταίες δύο ημέρες πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για υπερψήφιση του «Ναι», σημείωναν ότι οι δύο πλευρές θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμα και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δείξει την προτίμησή του στο «Όχι». Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι Λουίς Ντε Γκίντος, Μισέλ Σαπέν, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα πάντως, η νέα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, παραμένει ναρκοθετημένη από την ανύπαρκτη ρευστότητα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία στερεύουν από ρευστό, ελέω των capital controls και της άρνησης της ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για να εξετάσει τυχόν νέα ρευστότητα μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σύμφωνα με τον οποίον η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποστείλει σήμερα αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αύξηση του ELA, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει αίτηση σήμερα και πιστεύουμε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για να υπάρξει αύξηση της ρευστότητας μέσω ELA… Δεν υπάρχει λόγος να μην αυξηθεί η ρευστότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου