Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

1 στους 2 έτοιμος να ψηφίσει «όχι» στην πρόταση των θεσμών

Δημοσκόπηση

Ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 50%) αποτιμά ως σωστή την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει...
σε δημοψήφισμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Επιπλέον, ένα ποσοστό 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την κυβερνητική εισήγηση, ψηφίζοντας «όχι» στην πρόταση των θεσμών.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της δημοσκόπησης στη «Εφ.Συν», το ποσοστό αυτό μειώθηκε θεαματικά - 9 ποσοστιαίες μονάδες - μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των τραπεζών (από το 57% στο 46%).

Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86%) προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες, πρόθεση που καταδεικνύει το υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών για το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων.


Το 38% των πολιτών χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή για προσφυγή σε δημοψήφισμα, το 7% «ούτε σωστή, ούτε λανθασμένη», ενώ το 5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στο σύνολο του πληθυσμού το 34% επιλέγει το «ναι» και το 15% δηλώνει «Δ.Ξ/Δ.Α».

Δεν θα προσέλθει στις κάλπες το 8%, ενώ το 6% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α». Σ’ εκείνους που δηλώνουν πρόθεση να προσέλθουν στις κάλπες το 54% θα ψηφίσει «όχι», το 33% «ναι» και το 13% απαντά «Δ.Ξ/Δ.Α».

Είναι σαφές ότι το κλείσιμο των τραπεζών ανακόπτει μία δυναμική υπέρ του «όχι» και ενισχύει τη θέση του «ναι». Πριν από το κλείσιμο των τραπεζών το «όχι» υποστήριζε το 57% και το «ναι» το 30%· μετά το κλείσιμο των τραπεζών το «όχι» πέφτει στο 46% και το «ναι» ανεβαίνει στο 37%.

Κατά την «Εφημερίδα των Συντακτών», η τραπεζική αργία και ο έλεγχος κεφαλαίων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών.

TVXS

Για την αντιγραφή
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου