Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ελπίδας και φόβου»

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το δικό του». Με αυτή τη φράση ξεκινά το κεντρικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην...
μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την πρόταση των πιστωτών.

Το άρθρο του Spiegel με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το δικό του» σημειώνει ότι «παρά το σκληρό πρόσωπο που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουν ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι θα επανέλθουν με μία βελτιωμένη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να αποσυρθεί η προηγούμενη πρόταση».

Το δημοσίευμα ανατρέχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, στην οποία εντοπίζει την αρχική απόφαση για προσφυγή στο δημοψήφισμα. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οργισμένος» σημειώνει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι «η απόφασή του είχε ληφθεί όταν κατά τη διάρκεια της Συνόδου είχε στριμωχτεί στη γωνία ώστε να υπερβεί όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει. Είχε πολύ λίγους συμμάχους στις Βρυξέλλες εκείνη τη μέρα».

Παράλληλα, το Spiegel αναφέρεται και στις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από το εσωτερικό του κόμματός του στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «έναν καλό τρόπο να μετατοπίσει τη δύσκολη απόφαση στα χέρια του λαού».

«Η αναγγελία του δημοψηφίσματος πυροδότησε κλίμα ευφορίας στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει «με μία μόνο κίνηση ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να αποτρέψει τους εσωκομματικούς τριγμούς και να παραμείνει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση να μην υπογράψει κανένα νέο μνημόνιο λιτότητας».

«Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου» αναφέρει το Spiegel, παραθέτοντας σκηνές από τους δρόμους και τα τραπεζικά ΑΤΜ που ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, καθώς και τις δύσκολες στιγμές που έζησε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο Eurogroup, το οποίο αποφάσισε να μην εγκρίνει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος για λίγες ημέρες.

«Πλέον, τα βλέμματα όλων είναι στην ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει την Κυριακή και μπορεί να παράσχει νέα ρευστότητα πέραν της Τετάρτης» σημειώνει το Spiegel.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου