Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Έτοιμος να κάνει πίσω ο Τσίπρας

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα όλα δείχνουν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να σκέφτεται ξανά την πρόταση Γιούνκερ, καθώς πέραν όλων των άλλων υπάρχουν και...
πιέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που εσωτερικά για την ώρα κρατούν αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, ενώ ομάδα ευρωβουλευτών του ζητούν να βρει λύση.

Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν το newsbeast.gr και μιλούν για έντονη κινητικότητα μεταξύ Μαξίμου-Βρυξελλών την ίδια στιγμή που η ενημέρωση των συντακτών αναβλήθηκε και όλοι τελούν εν αναμονή της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα.

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς φαίνεται ότι οι γραμμές επικοινωνίας με τους δανειστές άνοιξαν μετά τη νέα πρόταση Γιούνκερ, αργά το βράδυ της Δευτέρας παρόλο που αυτή αρχικά απορρίφθηκε.

Χρόνος αν και περιορισμένος υπάρχει για να συνεδριάσει το Eurogroup το απόγευμα και να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει με μεγάλο προβληματισμό εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων στα ΑΤΜ και έξω από τις κλειστές τράπεζες, τα βενζινάδικα και αλλού. Μάλιστα υπάρχει βαρύ κλίμα από το γεγονός ότι όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κάρτα θα πάρουν μόλις 120 ευρώ για μία εβδομάδα...

Σε κάθε περίπτωση παρά την πρώτη αρνητική αντίδραση στην πρόταση του Ζαν Κ. Γιούνκερ δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι χαλαρώνει στο θέμα του ΕΚΑΣ που ήταν κόκκινο πανί, αλλά κυρίως στο θέμα του χρέους, όπου φαίνεται ότι θα προχωρήσει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός σκοπό να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και έτσι δεν αποκλείεται πρόταση από την ελληνική πλευρά για βιώσιμη ευρωπαϊκή συμφωνία, με βάση την πρόταση του Γιούνκερ.

Με την καγκελάριο της Γερμανίας συνομίλησε ο πρόεδρος της Κύπρου, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω twitter. «Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για πρόγραμμα», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε τα πρωινά ραντεβού που είχε με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, τον Κωνσταντίνο Μίχαλο από το ΕΒΕΑ, τον Φ. Φέσσα από τον ΣΕΒ και άλλους.

Ειδικότερα ενώ είχε ανακοινωθεί ότι Την Τρίτη, στις 11.00 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είχε συνάντηση με τους κ.κ Θεόδωρο Φέσσα, πρόεδρο του ΣΕΒ, Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ και με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, τελικώς αναβάλλεται.

Το βράδυ της Δευτέρας, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:«Η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων αναβάλλεται, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τον επανακαθορισμό της συνάντησης».

Είχε προηγηθεί επιστολή των κοινωνικών εταίρων με την οποία ζητούσαν λύση άμεσα και εντός του ευρώ και επεδίωκαν ραντεβού με τον κ. Τσίπρα για να του εκθέσουν τις απόψεις τους.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου