Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Οι απαντήσεις του συγγραφέα για την Έκθεση στις Πανελλαδικές

Ο συσχετισμός του θεάτρου με την έννοια της Δημοκρατίας

Για το κείμενό του με τίτλο «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης», το οποίο επελέγη ως θέμα στο μάθημα της...
Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης.

«Το κείμενο αναφέρεται στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας και είναι ένα κείμενο, το οποίο με αφορμή τα θέατρα μιλάει γενικότερα για τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προστασία της και κυρίως για την ένταξή της μέσα στη σημερινή ζωή», λέει ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης στο news.gr.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα θέατρα είναι ένας βασικός τύπος μνημείου, ο οποίος εξυπηρετεί περισσότερο από όλους τους άλλους αυτή ακριβώς την ανάγκη, δηλαδή τη λειτουργία, την οποία είχε κατά την αρχαιότητα. Επίσης δημιουργεί έννοιες δημοκρατίας γιατί και στην αρχαιότητα εξυπηρετούσε ακριβώς αυτό το σκοπό. Όχι μόνο γιατί τα γράμματα έχουν μία πανανθρώπινη διάσταση, αναδεικνύοντας προβλήματα και δίνοντας λύσεις, αλλά και διότι πολλές φορές το θέατρο χρησιμοποιούταν για τη συνέλευση των πολιτών και τη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν τα κοινά. Τη Δημοκρατία δηλαδή».

Σύμφωνα με τον κύριο Λαμπρινουδάκη ο βασικός συσχετισμός του θεάτρου γίνεται με την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας, για το συγκεκριμένο κείμενο των εξετάσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου