Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

CIA καίει Μπους: Αδικαιολόγητος ο πόλεμος εναντίον του Σαντάμ – Δεν είχαμε αποδείξεις για τα χημικά

Η απόρρητη έκθεση της CIA σχετικά με τις απτές αποδείξεις που ΔΕΝ υπήρχαν για το χημικό οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν όταν ο Μπους κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράκ, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2002, η CIA είχε μόνο εικασίες για τα βιολογικά και χημικό οπλοστάσιο του ιρακινού ηγέτη, που βασίζονταν σε φήμες από τους ιρακινούς εξόριστους και... ανεπιβεβαίωτες πηγές. Ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους υποστήριξαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι το Ιράκ παρήγαγε χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και το ότι είχαν στοιχείων για πυρηνικά όπλα.

Επίσης, η κυβέρνηση Μπους υποστήριζε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει δεσμούς με την Αλ-Κάιντα, μολονότι η έκθεση της CIA σημείωνε ότι οι πληροφορίες αυτές βασιζόταν σε «πηγές ποικίλης αξιοπιστίας», και ότι - ακόμη και αν η σχέση υπήρχε- δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν γνώριζε γι 'αυτό.

Η CIA έδωσε στην κυβέρνηση Μπους την έκθεσή της 9 μήνες πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Παρότι ουσιαστικά έλεγε ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για να κηρυχθεί πόλεμος, το έγγραφο αποτέλεσε τη βάση για τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης Μπους σχετικά με την έκταση του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν και άρα την ανάγκη εισβολής στο Ιράκ, η οποία άρχισε στις 20 Μαρτίου 2003.

Μια λογοκριμένη έκδοση της έκθεσης κυκλοφόρησε το 2004 αλλά ολόκληρο το πόρισμα το απέκτησε πέρυσι ένας ακτιβιστής της διαφάνειας, ο John Greenwald . Ο Greenwald παρέδωσε τα έγγραφα στο δημοσιογραφικό πρακτορείο Vice News, το οποίο τελικά την δημοσίευσε στις 19 Μαρτίου.

Πάντως, το 2013, ο ίδιος ο Μπους δήλωνε: «Η διαδικασία λήψης της απόφασης ήταν σωστή. Πιστεύω ότι η εξόντωση του Saddam Hussein ήταν η ορθή απόφαση όχι μόνο για την ασφάλειά μας, αλλά και για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να ζήσει σε μια ελεύθερη κοινωνία… Αλλά η ιστορία θα αποφανθεί επί τούτου. Δεν θα είμαι πια εδώ για να το ζήσω. Όσον αφορά εμένα, η συζήτηση έχει τελειώσει. Εννοώ ότι έκανα ό,τι έκανα και οι ιστορικοί θα κρίνουν εντέλει αυτές τις αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου