Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Κύριε Υπουργέ,

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αποτέλεσε έναν από τους...
πρωτοποριακούςθεσμούς, που εισήγαγε το 2010 ο νέος Αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας "Καλλικράτης".

Ο θεσμός δεν έτυχε της προσδοκώμενης αποδοχής από δημάρχους και διάφορους άλλους παράγοντες κι αυτό είχε αποτέλεσμα να εκλεγούν τα 2 τελευταία χρόνια Συμπαραστάτες μόνο σε 30 πόλεις.

Ο θεσμός ήρθε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων, δυσλειτουργιών και κακοδιοί-κησης, να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας, η οποία πολλές φορές στην πράξη

αναιρείται από τη μη εφαρμογή ή και από την έλλειψη αποφάσεων και μάλιστα ανέξοδα για τους δημότες, που σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονταν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Συμπαραστάτης δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του

και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα. Ενδεικτικά αντικείμενο του Συμπαραστάτη είναι οι:

Διοικητικές παρατυπίες, άδικη μεταχείριση, αθέμιτες διακρίσεις, κατάχρηση εξουσίας,παράλει-ψη οφειλόμενης απάντησης, άρνηση παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών, άρνηση πρόσβα-σης σε έγγραφα.

Η ΚΕΔΕ, όχι μόνο δεν συνέβαλε και δεν παρότρυνε τα Δημοτικά Συμβούλια να εκλέξουν Συμ-παραστάτες, επικαλούμενη τις περικοπές που έχει υποστεί η αυτοδιοίκηση, αλλά τορπιλίζει τον θεσμό προτρέποντας να ψηφίζουν λευκό στις σχετικές διαδικασίες με το επιχείρημα ότι «πραγματικός συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης είναι ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος».

Αυτό το διάστημα τα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα διενεργούν τις διαδικασίες εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη με σαφή κατεύθυνση και πάλι την απαξίωση του θεσμού, αφού πλην των μεγάλων αστικών κέντρων και δήμων, ελάχιστοι δήμοι έχουν προχωρήσει τη διαδικασία.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται να ενισχύσει το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και με ποιον τρόπο;

-Προτίθεται να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και να καλύψει κενά ως προς την επιλογή του όταν δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία;



-Έχει την πρόθεση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ να διασφαλίσει τη λειτουργία του θεσμού και με ποιον τρόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου