Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Στο στόχαστρο οι αντεργατικοί νόμοι

«Δεν έχουμε λόγω ύπαρξης, αν δεν στηρίζουμε τους εργαζομένους», ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους, σχετικά με τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης...

Ευρεία συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα πραγματοποιήθηκε μεταξύ της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη των τελευταίων στο Εργατικό Κέντρο. Σκοπός ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση πάνω στα προβλήματα που μαστίζουν του εργαζόμενους του νομού και η ενδυνάμωση της συνεργασίας βουλευτών – εργατικού κινήματος.

Ξεκινώντας την περιγραφή των προβλημάτων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Βαλάσης Κοτρώνης μίλησε για την τεράστια ανεργία που πλήττει το νόμο μας, ζητώντας άμεση παρέμβαση για την ένταξη του νομού σε προγράμματα εργασίας ολοκληρωμένης παρέμβασης και άμεσης υλοποίησης, ιδιαίτερα για τους νέους και για ηλικίες πλησίον της συνταξιοδότησης. Πρότεινε ακόμα και άλλα, όπως η κατάργηση των διοδίων, τα οποία θα συνεισφέρουν άμεσα και σε αυτόν το σκοπό.

Αναλύθηκαν τα αιτήματα για κατάργηση της νομοθετημένης και υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, όπως επίσης και την κατάργηση του διαχωρισμού ηλικίας για τους νέους κάτω των 25, όσον αφορά την αμοιβή. Επαναφορά επιδόματος γάμου, επεκτασιμότητα – υποχρεωτικότητα των Σ.Σ.Ε. Επαναφορά του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργασιακών Διαπραγματεύσεων. Αυστηρό έλεγχο για τη νομιμότητα ίδρυσης Ενώσεων Προσώπων.

Έγινε λόγος για την άδικη αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, που από το 2010 αυξήθηκαν κατά 12 χρόνια. Επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και των ειδικοτήτων που απεντάχθηκαν άδικα. Επίσης, αναφέρθηκε στη σύνταξη με προϋποθέσεις ΒΑ και την κύρια προϋπόθεση πραγματοποίησης 1000 ημερών εργασίας τα τελευταία 13 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση, ζητώντας την επαναφορά των ορίων ηλικίας από 62 στα 60 και ωσότου πραγματοποιηθεί, να καταργηθεί η 13ετία ή να γίνει 15ετία. Επίσης, έγινε αναφορά για την 35ετία και σύνταξη στα 55 και την 37ετία, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, όπως ίσχυε.

Για το επίδομα ανεργίας ζητήθηκε η αύξηση του ποσού και η κατάργηση του πλαφόν των 400 ημερών που ισχύει από το 2014 και μετά και στερεί το επίδομα από τους περισσότερους δικαιούχους, όπως επίσης και την επαναφορά όσων ίσχυαν για την επιδότηση των εποχιακά εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό.

Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών Επιθεώρησης Εργασίας και ΙΚΑ, της αύξησης του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση υπαλλήλων, από τους 4 μήνες στους 12 όπως ίσχυε και αύξηση του ποσού αποζημίωσης, στην απόλυση με προειδοποίηση από το 50% στο 75%. Αυστηρό έλεγχο στους εργοδότες που επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία και να μειωθεί ο χρόνος δικαιώματος επιβολής της από 9 σε 6 μήνες, όπως ίσχυε.

Υπογραμμίστηκε ο πλήρης σεβασμός για την Κυριακάτικη Αργία. Επανίδρυση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και ανέγερση συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών. Για τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ζητήθηκε το δικαίωμα δημιουργίας τμημάτων στο νομό μας, που υπήρχε προ μνημονίων.

Για τις συμβασιούχες καθαρίστριες εκφράστηκε η ανάγκη για τροποποίηση της σύμβασης τους από έργου σε αορίστου χρόνου και η έγκαιρη εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών κάθε μήνα και την επαναπρόσληψη χωρίς ΑΣΕΠ των ιδίων καθαριστριών για τις επόμενες σχολικές χρονιές, εφόσον καθυστερήσει η τροποποίηση της σύμβασής τους.

Για τον κλάδο του Τουρισμού αναφέρθηκε στη μεθόδευση των εργοδοτών για τη μη επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων και για τους αμειβόμενους με κυμαινόμενες αποδοχές που από το 2013 κακώς κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις κατώτερες κατά τρεις, πράγμα το οποίο τους στοιχίζει χρηματικά αλλά και συνταξιοδοτικά.

Για τους οικοδόμους το αίτημα αφορά την επαναφορά των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 58, κατάργηση της 13ετίας (1000 ΗΕ) έως ότου η ανεργία στον κλάδο μειωθεί στο 10%, έκτακτο βοήθημα το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και αυστηρό έλεγχο σε όλα τα έργα που γίνονται σε επίπεδο νομού και δήμων και την πρόσληψη ανέργων οικοδόμων της τοπικής κοινωνίας.

Στον τομέα της Υγείας ζητήθηκε άμεση στελέχωση Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας φροντίδας υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και η επανεξέταση και αύξηση του απαρχαιωμένου τιμολογίου του ΙΚΑ, που σύμφωνα με αυτό πληρώνονται οι ασφαλισμένοι για τις δαπάνες που έκαναν. Επαναφορά του δικαιώματος ένστασης του ασφαλισμένου, όταν δεν συμφωνεί με την απόδοση του ποσού της δαπάνης που έκανε.

Οι βουλευτές φάνηκε να συμφωνούν με την περιγραφή της κατάστασης στα εργασιακά και το δίκαιο των αιτημάτων, με πρώτο τον Ζήση Ζάννα να αναφέρει ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι πολλά, δημιουργώντας μια «ζούγκλα», μελετημένη και αυτοματοποιημένη με σκοπό την καταστροφή των εργασιακών συνθηκών υπέρ της εργοδοσίας. Πλέον, υπάρχει αλλαγή πρόσημου στην κυβέρνηση και η ταξική μεροληψία θα σταματήσει, ιδιαίτερα καθώς για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα που δεν κοστίζουν. «Πρώτα να πατήσουμε φρένο σε αυτή τη πορεία προς τα πίσω και μετά να πάμε μπροστά».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης άμεσης υλοποίησης και στάθηκε ειδικότερα στα μεγάλο πρόβλημα των απολυμένων ηλικίας 55-67 και στο μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που ήταν η επαναφορά του κατώτατου βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Ζήτησε από το εργατικό κίνημα να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να είναι στους δρόμους με πλατειά συμμετοχή, «για να σπάσει η κυριαρχία των δυνάμεων του πλούτου».

Συνεχίζοντας, η Μπέτυ Σκούφα στάθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται με την υπάρχουσα κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνήσει με βάση όλα τα Σχέδια Νόμου που έφερνε στη Βουλή ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια. Στη σχέση βουλευτών-πολιτών Πιερίας δεσμεύτηκε για απόλυτη ειλικρίνεια και υπογράμμισε την άμεση σύνδεση και επαφή που θα ισχυροποιηθεί ώστε να μεταφέρονται οι αγωνίες των κατοίκων του νομού στην κεντρική εξουσία και να μετασχηματίζονται σε αιτήματα και λύσεις με θεσπισμένους νόμους. Μιλώντας για τα εργασιακά ζητήματα που τέθηκαν, σχολίασε «κάποια γίνονται άμεσα και άλλα σε βάθος χρόνου», καλώντας σε ταξικό αγώνα στον οποίο όλοι θα είναι ενωμένοι και ενεργοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Χάρη Τζαμακλή, συμπληρώνοντας ότι η αμεσότητα των βουλευτών με τους πολίτες της Πιερίας ενδυναμώνει τις μελλοντικές προοπτικές ενάντια στην «ζούγκλα με σχέδιο» που επιβάλει ο καπιταλισμός. Επικαλούμενος και τη νομική του ιδιότητα είπε ότι ενώ μάθαιναν ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», αυτό αποδομείται τα τελευταία χρόνια και πρέπει να ανασχεθεί. Άμεσα ξεκινά το νομοθετικό έργο για αναδόμηση και ανάπτυξη, ενώ κάλεσε το εργατικό κίνημα να είναι ενωμένο και διεκδικητικό. «Δεν έχουμε λόγο ύπαρξης αν δεν στηρίζουμε τους εργαζόμενους», είπε καταληκτικά για την κυβέρνηση προσθέτοντας όμως ότι η ανυπομονησία των αιτημάτων προς αυτή δεν βοηθάει.


eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου