Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΜΗΠΩΣ Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ;

Του Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επικρατούσε η αντίληψη ότι μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος...

μπορούν να ενσωματωθούν οι μετανάστες ασχέτως καταγωγής ή θρησκείας. Η Ευρώπη είναι υπερήφανη για τα πρότυπα και τις αξίες που μεταδίδει μέσω της παιδείας και πολλοί πίστεψαν ότι αυτές οι αξίες γίνονται αποδεκτές από τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες ηπείρους με τελείως διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Όμως τα γεγονότα διαψεύδουν οικτρά αυτήν την αντίληψη.

Οι ισλαμιστές βομβιστές που σκότωσαν ανθρώπους στο μετρό και στα λεωφορεία του Λονδίνου προ ολίγων ετών είχαν αποφοιτήσει από βρετανικά σχολεία. Η βρετανική παιδεία ούτε τους ενσωμάτωσε ούτε τους απομάκρυνε από τον θρησκευτικό φανατισμό.

Ο Τζιχάντι Τζον, ο δήμιος των τρομερών εγκλημάτων του Ισλαμικού Κράτους αποφοίτησε από βρετανικά σχολεία και πανεπιστήμια. Η μακροχρόνια σπουδή του στις βρετανικές και δυτικές αξίες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Οι τρομοκράτες που σκόρπισαν τον θάνατο στο Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι ζούσαν στη Γαλλία, ομιλούσαν άριστα γαλλικά και είχαν παρακολουθήσει γαλλικό σχολείο. Το πνεύμα του διαφωτισμού και του ακραίου χωρισμού κράτους και θρησκείας , το οποίο επικρατεί στα γαλλικά σχολεία, δεν τους άγγιξε καν.

Στο Βέλγιο προ μηνός εκτοπίσθηκε ομάδα τζιχαντιστών (ισλαμιστών οπαδών του βιαίου ιερού πολέμου), αποτελούμενη από Μουσουλμάνους με μακρά διαμονή στο Βέλγιο και με συμμετοχή στο βελγικό σύστημα εκπαιδεύσεως.

Από ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη στο MEGA την Κυριακή 1.3.2015 πληροφορηθήκαμε ότι ακόμη και εντός Ελλάδος καταζητείται ύποπτος τζιχαντιστής, ο οποίος ζούσε εδώ επί πολλά χρόνια.

Στη Βουλγαρία ένα από τα κύρια θέματα συζητήσεως στα ΜΜΕ είναι η συμμετοχή πολλών Βουλγάρων υπηκόων στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δρα σε εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου.

Γιατί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή παιδεία, η οποία παρέχεται από δημόσια ή/και ιδιωτικά σχολεία στους Μουσουλμάνους μετανάστες δεν κατορθώνει να τους ενσωματώσει όλους; Μήπως γενικά το Ισλάμ είναι ασύμβατο προς τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ζωής; Μερικοί το πιστεύουν, όπως ο Ιταλοαμερικανός Πολιτειολόγος Τζιοβάνι Σαρτιόρι, ο οποίος με τα πειστικά του επιχειρήματα οδήγησε ακόμη και τον πρώην ηγέτη της ιταλικής Αριστεράς Μάσσιμο Ντ’Αλέμα να συμφωνήσει μαζί του. Όμως δεν πρέπει να γενικεύουμε. Υπάρχουν στη χώρα μας και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αρκετοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι σέβονται τους νόμους και τον πολιτισμό μας και δεν είναι φανατικοί.

Το πρόβλημα δεν είναι η πίστη του απλού Μουσουλμάνου, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Το ερώτημα είναι γιατί παρά την ευρωπαϊκή τους παιδεία κάποιοι γίνονται ακόμη πιο φανατικοί ισλαμιστές και καταλήγουν στη βία. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η πολυπολιτισμική αντίληψη ορισμένων χωρών. Δηλαδή η υποχώρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της χώρας υποδοχής για να μην ... θιγούν οι μετανάστες. Φτάσαμε στο σημείο να απαγορευθούν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ορισμένες βρετανικές πόλεις, αεροσυνοδοί ευρωπαϊκών εταιριών τιμωρούνται γιατί φαινόταν από το πουκάμισο ο σταυρός στον λαιμό τους, σε γαλλικά σχολεία το κυλικείο δεν σερβίρει σάντουιτς με χοιρινό για να μην ενοχληθούν ορισμένοι φανατικοί. Στην Ελλάδα ακούμε την άποψη να μην διδάσκουμε τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά, αλλά την πολυθρησκευτικότητα για να ικανοποιήσουμε τους αλλόθρησκους μαθητές. Επίσης ακούμε δημάρχους να ζητούν την ίδρυση δεκάδων τζαμιών με κίνδυνο να αλλοιωθεί η πολιτιστική ταυτότητα των πόλεών μας.

Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε. Η ενσωμάτωση απαιτεί ισχυρή εθνική ταυτότητα από τα κράτη υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, και αυστηρότατους όρους για την άδεια παραμονής. Να καθορισθεί πόσους μετανάστες αντέχει η κοινωνία και ποιοί μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν. Να γίνονται σοβαρές εξετάσεις στη γλώσσα, την ιστορία και το Σύνταγμα της Ελλάδος για την απόκτηση της ιθαγένειας. Όχι άλλα πολυπολιτισμικά πειράματα, τα οποία εκτρέφουν τζιχαντιστές!



Κ.Χ. 2.3.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου