Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα στην ημέρα της γυναίκας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης απο την κ. Πιπεροπούλου & κ. Ευαγγελοπούλου

Η κοινωνιολόγος Χαρούλα Πιπεροπούλου και η Ψυχολόγος Ιωάννα Ευαγγελοπούλου στελέχη του κέντρου Κακοποιημένων γυναικών...
Πιερίας με αφορμή της παγκόσμια ημέρα της γυναίκας την 8η Μαρτίου παρουσίασαν σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από την Παγκόσμια βιβλιογραφία αλλά και σέ Εθνικό και τοπικό επίπεδο, με βάση την εμπειρία τους.

Περισσότερα εδώ: http://www.sxoligoneon.gr/index.php/2014-10-24-08-37-25/2010-08-05-11-43-05/fotografies-2013-2015/365-9-3-2015-xaroyla-piperopoulou-ioanna-evaggelopoulou














8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησαν πληθώρα κινητοποιήσεων μέχρι τις αρχές του 20ουαιώνα, σε όλο τον κόσμο. Διεκδίκησαν την ισότητα, την αναγνώριση της προσφοράς και την καλυτέρευση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.

















Σήμερα η ημέρα αυτή, δυστυχώς, έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες.

Η ανάγκη όμως για συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι υπαρκτή ακόμη και σήμερα. Σαφώς και έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, όμως ακόμη και σήμερα η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως μη ισότιμο μέλος της κοινωνίας, σε όλο τον κόσμο. Εξακολουθεί να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην φροντίδα της οικογένειας, πλήττεται περισσότερο από την ανεργία, κινδυνεύει περισσότερο να βρεθεί στα όρια της φτώχειας, υφίσταται διακρίσεις ως προς το μισθό της και τη θέση στην δουλειά της. Εξακολουθεί να θεωρείται υποδεέστερη και υπό την ηγεσία και έλεγχο του άνδρα, με αποτέλεσμα να υφίσταται βία, όλων των μορφών και μάλιστα εντονότερα μέσα στην οικογένεια. Η βία αυτή είναι εντονότερη φυσικά σε κάποιες κοινωνίες, με ιδιαίτερα γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

















Αυτό που χρειάζεται λοιπόν, είναι η συνειδητοποίηση της ακόμη υπάρχουσας ανισότητας, η συμμετοχή καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί σε ενέργειες για αλλαγή νοοτροπιών, έτσι ώστε η γυναίκα να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, αυτή δίπλα στον άνδρα.





Με εκτίμηση Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Κορομπίλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου