Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κέντρα κράτησης: Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε...

Μπορεί με τη λειτουργία τους να περιορίστηκε η συγκέντρωση μεγάλου όγκου μεταναστών στα αστικά κέντρα, αλλά οι συνθήκες...

διαβίωσης ήταν άθλιες και ο τρόπος δυσλειτουργικός - Πολλά τα πρόστιμα από την Ευρώπη - Διάσταση απόψεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικήςΜπορεί με τη λειτουργία των κέντρων κράτησης να επετεύχθη η αύξηση του αριθμού των επιστροφών των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους τα τελευταία δύο χρόνια και να περιορίστηκε η συγκέντρωση μεγάλου όγκου μεταναστών στα αστικά κέντρα όμως το εγχείρημα απέτυχε καθώς όπως αποκαλύπτει έκθεση της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Λαθρομετανάστευσης, οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης ήταν άθλιες, ο τρόπος λειτουργίας δυσλειτουργικός και τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά.

Έτσι, περιγράφεται σε γενικές γραμμές η κατάσταση στα κέντρα κράτησης στην έκθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας που φέρει ημερομηνία 3.3.2015. Στο ενημερωτικό που έχει ως θέμα “Έργο ίδρυσης προαναχωρησιακών κέντρων και επιπτώσεις εγχειρήματος” αναφέρονται λεπτομέρειες τόσο για την απόφαση δημιουργίας όσο και τους στόχους, τις επιπτώσεις και τελικά τον απολογισμό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην εισαγωγή του σημειώματος αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex, το 80% της εισόδου των παράνομων μεταναστών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο για το έτος 2010 πραγματοποιήθηκε από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα επισημαίνοντας ότι η τάση συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά. Με αυτό το δεδομένο είναι εμφανές ότι τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας ειδικά στο θέμα των τζιχαντιστών καθώς θεωρείται σίγουρο ότι κάποια από τα μεγάλα κεφάλια του ISIS διοχετεύουν μαχητές στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα η μεγάλη ροή μεταναστών “Η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών στα αστικά κέντρα (ιστορικό κέντρο Αθήνας, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κόρινθο) προκαλώντας προβλήματα διαβίωσης των αλλοδαπών αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Από τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου Ξένιος Ζεύς στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την καταγραφή του εν λόγω προβλήματος”. Στη συνέχεια της έκθεσης αφού αναφέρονται οι στόχοι, οι επιπτώσεις αλλά και τα προβλήματα από τη λειτουργία των κέντρων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρασχέθηκε μόνο σε τρία προαναχωρησιακά κέντρα και μόνο για ένα έτος. Ο διαγωνισμός φαρμάκων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων σε όλα τα κέντρα.

Η διαγωνιστική διαδικασία ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διερμηνέων είχε μακροσκελείς καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλα κενά έξι, οκτώ μηνών ετησίως. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι καθημερινές διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις των κρατουμένων αλλά και επίσημες διαμαρτυρίες και δυσμενή σχόλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ύπατης Αρμοστείας του Συνηγόρου του Πολίτη”.

Στον απολογισμό, οι συντάκτες του ενημερωτικού για τα κέντρα κράτησης αναφέρουν πως “Η λειτουργία των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών συνέβαλλε στην αύξηση του αριθμού των επιστροφών κατά τα έτη 2013 και 2014 (26.186 και 27.789 αντίστοιχα)”. Καταλήγοντας στον απολογισμό σημειώνουν ότι στην πράξη δεν επέφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα επισημαίνοντας ότι συνολικά ανά έτος οι κρατούμενοι αλλοδαποί αφορούν μόνο στο 8% του συνόλου των μεταναστευτικών εισροών (43.002 το 2013 και 77.163 το 2014).


Διάσταση απόψεων και μεταναστευτική πολιτική

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, ανέδειξε τουλάχιστον μέχρι και χθες, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική από την κυβέρνηση (το ανέφερε δύο φορές ο ίδιος ο υπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει εξαγγελθεί μεταναστευτική πολιτική) και παράλληλα τη διάσταση απόψεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως λένε “πηγές” που κινούνται στο περιβάλλον των συντακτών της διαταγής υπήρχε μια έκδηλη βιασύνη στο να προχωρήσει το θέμα της απελευθέρωσης των παράνομων μεταναστών που κρατούνταν στα κέντρα χωρίς να υπάρχει συνολική και ενιαία πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην ερώτηση του ΘΕΜΑτος για τους λόγους που οι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται με πούλμαν και συνοδεία περιπολικου από την Αμυγδαλέζα στην Ομόνοια ο κ. Πανούσης δήλωσε άγνοια επισημαίνοντας ότι “Θα είναι καταστροφή, θα έχω κάνει λάθος, θα έχουμε κάνει λάθος αν μαζευτούν χίλιοι μετανάστες στην Ομόνοια”.

Μάλιστα είπε ότι θα ψάξει το θέμα τονίζοντας ότι “Μπορεί να έχετε δίκιο. Συμβολικά να έχετε δίκιο. Να μην έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια. Να μην τους κατεβάζουμε, για να μην τους δίνουμε την ιδέα. Αλλα, αν είναι να μαζευτούν, θα μαζευτούν. Το θέμα είναι να μην μαζεύονται” για να καταλήξουμε λίγες ώρες αργότερα, το λευκό λεωφορείο με τους 30 μετανάστες να περνά την πύλη της Αμυγδαλέζας και συνοδεία περιπολικού να ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο με αυτό που είχε καταγράψει ο φακος του ΘΕΜΑτος στο φύλλο της περασμένης Κυριακής να κατευθύνεται στο κέντρο της Αθήνας και να τους αποβιβάζει κοντά στην Πολυκλινική Αθηνών στη συμβολή της Πειραιώς με τη Μενάνδρου στην Ομόνοια.









protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου