Οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν και τα ζεστά πιάτα κρίνονται απαραίτητα!
Σούπα βελουτέ μανιταριών, λοιπόν, με αρώματα και γεύσεις που συνεπαίρνουν την αισθήσεις σου.
Υλικά
Διαδικασία
Χωρίζουμε 100 γραμμ. μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια και τα σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο, σε δυνατή φωτιά για 2'. Τα βγάζουμε μόλις πάρουν χρώμα και τα φυλάμε για το γαρνίρισμα των πιάτων. Κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε πιο χοντρά φετάκια. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μιάμιση κουταλιά βούτυρο μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Σκεπάζουμε για λίγα λεπτά το σκεύος για να βγάλουν τα υγρά τους. Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε 50 γραμμ. βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και τον ζωμό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν 10'-12', ανακατεύοντας τακτικά. Η σούπα θα αρχίσει να πήζει.
Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι. Περνάμε τη σούπα στο μπλέντερ να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, γαρνίροντας με μερικά σοταρισμένα μανιτάρια στη μέση και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σούπα βελουτέ μανιταριών, λοιπόν, με αρώματα και γεύσεις που συνεπαίρνουν την αισθήσεις σου.
Υλικά
- 500 γραμμ. μανιτάρια λευκά πολύ φρέσκα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές βούτυρο για σοτάρισμα
- 500 ml γάλα
- 500 ml ζωμό κότας
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
- 50 γραμμ. αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Χωρίζουμε 100 γραμμ. μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια και τα σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο, σε δυνατή φωτιά για 2'. Τα βγάζουμε μόλις πάρουν χρώμα και τα φυλάμε για το γαρνίρισμα των πιάτων. Κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε πιο χοντρά φετάκια. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μιάμιση κουταλιά βούτυρο μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Σκεπάζουμε για λίγα λεπτά το σκεύος για να βγάλουν τα υγρά τους. Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε 50 γραμμ. βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και τον ζωμό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν 10'-12', ανακατεύοντας τακτικά. Η σούπα θα αρχίσει να πήζει.
Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι. Περνάμε τη σούπα στο μπλέντερ να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, γαρνίροντας με μερικά σοταρισμένα μανιτάρια στη μέση και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου