Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Δημόσιο: Μονιμοποιούνται 40.000 υπάλληλοι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων στο πειθαρχικό δίκαιο και την πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στους... διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς το σχέδιο νόμου, αναφέροντας πως πρέπει πρώτα να ενημερωθούν η Βουλή και οι αρμόδιοι.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα προωθηθεί, όπως έχει αποφασιστεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ακόμη, πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί ενστάσεις από μέρους τους.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ σημείωσε ότι η μονιμοποίηση των παραπάνω υπαλλήλων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ότι παράλληλα θα βοηθήσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για μία αποδοτική και αποτελεσματική κινητικότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα αφορά το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ενώ το ασφαλιστικό τους καθεστώς θα παραμείνει στο ΙΚΑ.

Σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Δημόσιο, θα επιστρέψουν στο υπουργείο που ανήκουν, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν και στη «μίνι» κινητικότητα.

Επιπλέον, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να επιλέξουν μία θέση σε ένα από τα υπουργεία που θα δηλώσουν, εντός των επόμενων ημερών, τις άμεσες ανάγκες τους σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη με την οποία πέτυχαν στο ΑΣΕΠ και θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τον διορισμό τους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψής τους σε κενά του Δημοσίου θα προηγηθεί αυτής του διορισμού τους, σύμφωνα με την προκήρυξη στην οποία πέτυχαν.

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο, με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση που αφορά την υποχρεωτική αργία, για πειθαρχικά παραπτώματα κλπ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η δημιουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.

Πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη


Παράλληλα, στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την πιλοτική -αρχικώς- εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Στην πρώτη φάση, η κάρτα θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου