Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο Καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Γ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ MD, DSc την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Ο διακεκριμένος Επιστήμονας θα αναπτύξει το θέμα "Είναι το DNA η κρυστάλλινη σφαίρα που προβλέπει το μέλλον μας?"

Στην αρχή της ομιλίας η ορχήστρα Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό την Διέθυνση του κ. Νικολάου Κουνατίδη θα πλαισιώσει την "Μουσικά" την Εκδήλωση.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ DNA Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ
ΠΟΥ “ΒΛΕΠΕΙ” ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ;

Καθηγητής Κ. Γ. Πάγκαλος. MD, DSc

Ιατρός Γενετιστής
Διευθυντής της InterGenetics

Οι εξελίξεις του νέου κλάδου της Γενετικής, της Γενωμικής, επιτρέπουν σήμερα την ανίχνευση των αλλαγών-μεταλλάξεων, που βρίσκονται σε όλα τα γονίδια ενός οργανισμού και τη σύνδεσή τους με παθολογικές καταστάσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011, στα Εργαστήρια Γενετικής της Αθήνας, έγινε δυνατή η πλήρης ανάλυση ενός ανθρώπινου γονιδιώματος, με την μέθοδο ανάλυσης Next Generation Sequencing – NGS. Αναλύθηκαν και τα ~22.000 γονίδια του ανθρώπου σε πάσχοντα από περίπλοκη γενετική πάθηση. Βρέθηκε η παθογόνος μετάλλαξη, που χρησίμευσε για την κατάταξη και αντιμετώπιση της νόσου, καθώς και τον σχεδιασμό μιας ασφαλούς αναπαραγωγικής στρατηγικής. Από τότε έχουν αναλυθεί περισσότερες απο 60 περιπτώσεις πασχόντων με θεαματικά αποτελέσματα ως προς τη διάγνωση, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους. Η προσέγγιση αυτή κάνει και τη μεγάλη διαφορά με την στοχευμένη κλασσική γενετική ανάλυση, που χρησιμοποιούσαμε μέχρι και σήμερα.


Η νέα Γενετική είναι επομένως εδώ και υπόσχεται θεαματική βελτίωση της ιατρικής φροντίδας, αλλά και θεραπείας των γενετικών νοσημάτων, που αφορούν όλους μας, αφού όλοι μας είμαστε φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων και επομένως δυνητικά πάσχοντες. Υπ’αυτή την έννοια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι φτάσαμε να βλέπουμε μέσω του DNA το μέλλον μας. Η Γενωμική όμως υπόσχεται και θεαματικές εξελίξεις στην εν γένει κατανόηση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των εμβίων όντων.

Στην ομιλία που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, θα περιγραφούν με λεπτομέρεια το βιολογικό «λογισμικό» που είναι γραμμένο στο DNA, η λειτουργία της γενετικής πληροφορίας, η επίδραση του περιβάλλοντος στην κληρονομικότητα, τα γενετικά νοσήματα και ο τρόπος διαχείρισης τους, καθώς και η λύση του σήμερα, που είναι η μαζική ανάλυση των γονιδίων, που αποτελεί το αντικείμενο της Γενωμικής Ιατρικής.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αστική Αθήνα του 1950. Παρόλο που ο πατέρας του ήταν γιατρός, την απόφαση του να ακολουθήσει

την Ιατρική και μετά την Γενετική, καθόρισε περισσότερο το Σχολείο του, το Βαρβάκειο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου

Αθηνών και στη συνέχεια με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Γενετική Ιατρική, στην Κυτταρογενετική

και Γενικής Γενετικής του Ανθρώπου που συνιστούν το ανώτερο Πτυχίο Βιολογίας του ανθρώπου με ειδικότητα στην Γενετική.

Ο κ. Πάγκαλος εκπαιδεύτηκε απο το 1971-1974 στη Γαλλία στην Κλινική και Εργαστηριακή Κυτταρογεννετική, ενώ ασχολήθηκε με την

έρευνα χαρτογράφησης των ανθρώπινων γονιδίων.

· Το 1976 έγινε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα.

· Από το 1981 μέχρι το 1986 Διεθυντής του τμήματος Γενετικής στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα.

· Το 1984 Επίκουρος καθηγητής Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Πατρών

· Το 1986 - 1991, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή Νecker του Πανεπιστημίου Paris V.

· Το 1992 Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris VII

Eπέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1992 για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το αντικείμενο της Διαγνωστικής Γενετικής μέσω του Διαγνωστικού Κέντρου Γενετικής το οποίο είχε ιδρύσει απο το 1986 και διευθύνει μέχρι σήμερα.


Έχει οργανώσει:
· Εργαστήρια Γενετικής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

· Συνέδρια Κυτταρογενετικής

Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Γενετικής και πρώτος Πρόεδρος της. 2011-2014.

Είναι κάτοχος πολλών βραβείων και διακρίσεων για την επιστημονική του δραστηριότητα.

Είναι μέλος Πολλών Επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.Δημοσίευσε πάνω απο 40 εργασίες στην Ελληνική και Ξένη Βιβλιογραφία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου