Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Στήριξη στις ελληνικές θέσεις

Χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας «ανάσα αξιοπρέπειας» και διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στις ελληνικές θέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος είναι ανάλογη της προηγούμενης (ανήμερα του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου), κατά την οποία είχαν... συγκεντρωθεί περίπου 15.000 πολίτες.

Στην πλ. Συντάγματος, όπως και στις προηγούμενες συγκεντρώσεις, δεν υπάρχουν κάγκελα και αστυνομικές δυνάμεις.

Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και κάποιοι με αποκριάτικες στολές πολιτικής «έμπνευσης», ενώ εξελίχθηκε και ένα θεατρικό δρώμενο, με θέμα τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει μάχη κατά της λιτότητας και του χρέους.

Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Μεγάλη η συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, όπου προβάλλεται το μήνυμα «Give Greece a Chance».

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κλειστοί παραμένουν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Νίκης, κάθετος της Διαγωνίου και της Εθνικής Αμύνης στην Τσιμισκή, στην οποία τα οχήματα κινούνται με δυσκολία.

Τουλάχιστον 3.000 οι διαδηλωτές στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους Έλληνες πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Βερολίνο, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Λισσαβόνα, τη Λευκωσία, το Άμστερνταμ. Διοργανωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές του κόσμου από το Δουβλίνο μέχρι τη Βραζιλία.

 

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων. To hashtag για τα συλλαλητήρια στο εξωτερικό είναι #mazi.

Στο Λονδίνο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνική Πινακοθήκη στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα».

Συγκέντρωση πραγματοποιείται και στο Παρίσι.



 View image on Twitter

Το αδιαχώρητο από ομογενείς δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Μελβούρνης, στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street, εκδήλωση που, εκτός των άλλων, είχε σαν θέμα της και την έκφραση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

«Στηρίζουμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν μια δικαιότερη συμφωνία για το χρέος. Τους συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα σ' αυτή την προσπάθεια τους» δήλωσε στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν σημείωσε μεταξύ άλλων πως «απόψε είμαστε όλοι Έλληνες» και ζήτησε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδας. «Όχι μόνο απόψε, αλλά πάντα είμαστε Έλληνες» σχολίασε ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ θέλοντας να υπογραμμίσει την προσφορά της Ελλάδας.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου