Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία χθες στην Βουλή εμφάνισαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη θέσπιση 100 δόσεων για τη διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλόμενων χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες, αλλά και την άμεση κατάργηση της ρύθμισης που... μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο σε διαρκές.

«Ο νόμος θα εφαρμόζεται, αλλά με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που προστατεύουν κατοχυρωμένα δικαιώματα» ανέφερε.

 
Σημειώνεται πως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη:

  • Τη σύσταση ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων. Βάσει της εξαγγελίας τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
  • Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω εξώδικου διακανονισμού και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
  • Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
  • Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
  • Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.
  • Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

 

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου