Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το πράσινο τσάι κατά του καρκίνου του στόματος

Ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Nutrition and Food Research.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μελέτησε τον μηχανισμό δια του οποίου συστατικά του πράσινου τσαγιού επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα...
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3), μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος χωρίς να επηρεάσει τα υγιή. Αλλά δεν είχε δοθεί επαρκής απάντηση στο ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες της EGCG που οδηγούν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Τώρα, οι αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν τη διαδικασία που η EGCG επηρεάζει τα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων) και συντελεί στην κυτταρική απόπτωση.

«Η EGCG κάτι κάνει και προκαλεί βλάβη στα μιτοχόνδρια. Και αυτή η ζημιά δημιουργεί έναν κύκλο που προκαλεί περισσότερη βλάβη καθώς ‘ξεδιπλώνεται’, μέχρι τελικά το κύτταρο να προγραμματίσει τον θάνατό του. Συμπεραίνουμε ότι η EGCG προκαλεί τον σχηματισμό αντιδρώντων ειδών οξυγόνου στα καρκινικά κύτταρα, που καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια και αυτά με τη σειρά τους αντιδρούν παράγοντας περισσότερα αντιδρώντα είδη οξυγόνου», εξηγεί ο καθηγητής Τζόσουα Λαμπερτ, συν-διευθυντής του Κέντρου Φυτικών Τροφίμων και Μυκήτων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Τα αντιδρώντα είδη οξυγόνου είναι χημικά αντιδρώντα μόρια που περιέχουν οξυγόνο. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους και την ομοιόσταση, που ελέγχει πολλές εσωτερικές διεργασίες του σώματος, περιλαμβανομένης της θερμοκρασίας.

Όταν τα επίπεδα των αντιδρώντων ειδών οξυγόνου αυξάνονται πολύ, τότε μπορεί να προκληθεί σημαντική βλάβη στις κυτταρικές δομές, δηλαδή οξειδωτικό στρες.

Και καθώς αυτός ο μιτοχονδριακός θάνατος συνεχίζεται, το καρκινικό κύτταρο μειώνει επίσης την έκφραση των αντιοξειδωτικών γονιδίων, ελαττώνοντας περαιτέρω την άμυνά του.

«Έτσι σβήνει σιγά-σιγά ο προστατευτικός μηχανισμός και την ίδια στιγμή η EGCG προκαλεί οξειδωτικό στρες», εξηγεί ο Δρ Λαμπερτ.

Ενδιαφέρον ωστόσο προκάλεσε στην ερευνητική ομάδα ότι η EGCG δεν προκάλεσε την ίδια αντίδραση στα γειτονικά υγιή κύτταρα. Μάλιστα, φάνηκε να αύξησε τις προστατευτικές ικανότητες τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν υγιή ανθρώπινα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, μαζί με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα της ίδιας περιοχής, ώστε να διευκρινίσουν το πώς η EGCG στόχευε τα πάσχοντα.

Σε εργαστηριακούς δίσκους καλλιέργησαν φυσιολογικά και καρκινικά στοματικά κύτταρα και στη συνέχεια τα εξέθεσαν στην EGCG, σε αναλογίες που συνήθως περιέχει το σάλιο μετά από τη μάσηση μιας τσίχλας με βάσει το πράσινο τσάι.

Στη συνέχεια συνέλεξαν κύτταρα για να μελετήσουν το οξειδωτικό στρες και αν υπήρχαν ενδείξεις αντιοξειδωτικής αντίδρασης.

«Επίσης φωτογραφίσαμε τα φωσφορίζοντα στοματικά κύτταρα για να υπολογίσουμε την μιτοχονδριακή αντίδραση και το οξειδωτικό στρες», λέει ο Δρ Λαμπερτ.

Οι επιστήμονες εντόπισαν την πρωτεΐνη σιρτουίνη 3 (SIRT3), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην μιτοχονδριακή λειτουργία και στην αντιοξειδωτική αντίδραση σε πολλούς ιστούς του σώματος.

Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι η EGCG επηρεάζει επιλεκτικά την δράση της SIRT3 στα καρκινικά κύτταρα (την απενεργοποιεί) και στα υγιή (την ενεργοποιεί), και μάλιστα αυτό μπορεί να ισχύει για διάφορες μορφές καρκίνου.



health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου