Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Το ελληνικό ρόδι καρπός κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η ροδιά αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα δέντρα. Η ιστορία της ξεκινά από το 4000 π.Χ. στην εύφορη Μεσοποταμία. Αργότερα, η καλλιέργεια της ροδιάς ταξίδεψε μέχρι την Ασία και εξαπλώθηκε και στην Μεσόγειο.

Όπως προκύπτει, από πολλές σύγχρονες έρευνες, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από... τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών, οι οποίες σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, ο οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης, κος Παρασκευάς Παρασκευόπουλος το 2010, ανέλαβε την πρωτοβουλία και άρχισε να διατυπώνει την σκέψη, την ιδέα, το όραμα για την ίδρυση μια εταιρείας κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία θα προέβαινε σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ροδιάς. "Mέχρι πριν από 4 χρόνια στην Αρκαδία και στις περισσότερες περιοχές, γνωρίζαμε όλοι τη ροδιά ως καλλωπιστικό φυτό και όχι ως καλλιεργήσιμο είδος. Το εγχείρημα ξεκίνησε από το Καλλιάνι της Γορτυνίας που είναι η γενέτειρα μου, όταν πρότεινα στους συγχωριανούς μου να προβούμε σε μία οργανωμένη καλλιέργεια και σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ροδιάς, που μέχρι τότε δεν υπήρχε".



Ένα χρόνο διήρκεσαν οι συζητήσεις με αγρότες και μη από την Αρκαδία και την Ηλεία. "Η αλήθεια είναι, ότι στις πρώτες κουβέντες υπήρχε μία επιφύλαξη. Πάρα πολλοί ξεκινούσαν ανάποδα, ρωτώντας πόσα χρήματα θα βγάζουν τον χρόνο. Δεν σας κρύβω ότι αυτό το ερώτημα με ενοχλούσε. Εγώ από την πλευρά μου τους απαντούσα, ότι η εταιρεία ιδρύεται με φόντο την οικονομική κρίση. Επειδή, η κρίση καθιστά σχεδόν αποτρεπτική τη βιωσιμότητα της ατομικής καλλιέργειας, φτιάξαμε μία ομάδα με ένα εταιρικό σχήμα. Εφαρμόσαμε λοιπόν δυο βασικές αρχές της οικονομίας, την οικονομία κλίμακας και την προστιθέμενη αξία", τόνισε ο κος Παρασκευόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας "Ξεκινήσαμε από το μηδέν, αποφασίζοντας να φυτέψουμε όλοι ροδιές. Επιλέξαμε την ποικιλία Wonderful, η οποία θεωρείται ο βασιλιά τους ροδιού, γιατί έχει πολλές θρεπτικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε φτάσει τα 2000 καλλιεργήσιμα στρέμματα με ροδιές".

Η εταιρεία Αλφειός Ρόδι Α.Ε. ιδρύθηκε το 2011 από 69 άτομα. Σήμερα αριθμεί τα 174 σε όλη την Πελοπόννησο, Αγρίνιο, Βοιωτία, Θήβα, Λιβαδιά και Αττική. Η αύξηση των μελών έγινε με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικούς κεφαλαίου. Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η εταιρεία όπως υπολογίζεται θα φτάσει τους 220 μετόχους. "Ιδρύσαμε μία πολυσυμμετοχική εταιρεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στην οποία κανείς δεν διατηρεί πάνω από 1%. Όλοι έχουμε τα κτήματά μας υπό αυτό το μοντέλο. Η εταιρεία προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες και θέτει τους κανόνες. Δηλαδή, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη διαχείριση, υπάρχει πιστοποίηση, ορθή καλλιεργητική πρακτική και διατηρείται και ημερολόγιο καλλιεργητή".



Η επιχείρηση Αλφειός Ρόδι Α.Ε. δεν παρέμεινε μία επιχειρηματική ιδέα. Από την αρχή στηρίχτηκε σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Όπως επισήμανε ο κος Παρασκευόπουλος "Όλοι μαζί φτιάξαμε ένα αξιόπιστο brand name. Για να είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό μας σχέδιο, απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξή του 3000 στρέμματα. Η παραγωγική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή έχει 8 κρίκους. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το σοβιετικό μοντέλο, δηλαδή να έχουμε στα χέρια μας όλα τα στάδια. Επιλέγουμε 4 κρίκους από την παραγωγικής αλυσίδα που είναι τα κτήματά μας, το management και το brand name, το δικό μας τελάρο και το εργοστάσιο χυμού, το οποίο θα είναι και η ναυαρχίδα μας. Τώρα το κομμάτι της διαχείρισης, logistics, μεταφορές και συσκευαστήρια, τα βρίσκουμε στην αγορά".

Οι ροδιές φυτεύτηκαν την άνοιξη του 2012 και φέτος έδωσαν την πρώτη παραγωγή που έφτασε τους 250 τόνους με το κάθε στρέμμα να δίνει περίπου στους 2-2,5 τόνους. Το προϊόν της εταιρείας πωλείται ήδη στην ελληνική αγορά, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Το Μάρτιο θα λειτουργήσει πιλοτικά για φέτος από την Αλφειός Ρόδι Α.Ε. το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη, με πλήρη γραμμή παραγωγικής επεξεργασίας του χυμού του ροδιού. "Το εργοστάσιο βρίσκεται στον Πύργο Ηλίας σε ένα ιστορικό εργοστάσιο αναψυκτικών, το οποίο είχε κλείσει πριν από 4 χρόνια. Από το δικό μας εργοστάσιο θα παράγεται φυσικός χυμός ροδιού παστεριωμένος. Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι να επεξεργάζεται σε πρώτη φάση 3 τόνους ρόδι την ώρα", όπως μας επισήμανε ο κος Παρασκευόπουλος.



Τον ρωτήσαμε και για την συνταγή της επιτυχίας. "Η πολλή δουλειά, η συνέπεια, αλλά και το πάθος", μας απάντησε. "Το ταξίδι μέχρι σήμερα είναι άκρως γοητευτικό. Είναι μία καινοτομία, μία κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν είναι συνεταιρισμός. Λειτουργούμε ως ανώνυμη εταιρεία σύμφωνα με τους όρους της αγοράς, αλλά είναι και έντονο το στοιχείο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της αλληλεγγύης. Δεν έχουμε την αντίληψη του κρατικοδίαιτου".

Η Αλφειός Ρόδι Α.Ε. έχει ενταχθεί στο leader της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, εξασφαλίζοντας το 25% της επένδυσης, ενώ το 75% προέρχεται από τη συμμετοχή των μετόχων. "Η επένδυση υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, παρόλα αυτά δεν έχουμε πάρει από τραπεζικό δανεισμό ούτε ένα ευρώ".



Το 80% των μετόχων είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ναύαρχοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι δεν μένουν στην επαρχία. Σε αυτή την περίπτωση απασχολούνται για την καλλιέργεια των κτημάτων ντόπιοι.

Ο κος Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τον στόχο της επιχείρησης την επόμενη 5ετία. "Σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας η εταιρεία θα φτάσει να διαχειρίζεται 3-4 χιλιάδες στρέμματα που θα παράγουν 10.000 τόνους ρόδι. Από αυτούς το 40% θα πηγαίνει για χυμό και γύρω στο 40%, η πρώτη ποιότητα νωπού φρούτου, θα καταναλώνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με το υπόλοιπο 15-20% θα τροφοδοτούμε καφετέριες και εστιατόρια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου