Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σαν Σήμερα 1 Φεβρουαρίου

Γενικά

1788: Οι Ισαάκ Μπριγκς και Ουίλιαμ Λόνγκστριτ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ατμόπλοιο.

1790: Στη Νέα Υόρκη συγκαλείται για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

1793: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στη... Βρετανία και την Ολλανδία.
1796: Η πρωτεύουσα του Άνω Καναδά μεταφέρεται από το Νιούαρκ στο Γιόρκ.

1814: Η πιο καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες σκοτώνει 1200 άτομα.

1862: Ξεσπά αντιμοναρχικό κίνημα στο Ναύπλιο. Μολονότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα.

1884: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του Oxford English Dictionary.

1887: Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το Χόλιγουντ.

1893: Ο Τόμας Έντισον ολοκληρώνει την κατασκευή του πρώτου στούντιο κινηματογραφικών ταινιών στο Νιού Τζέρσεϊ. Πρόκειται για μια ξύλινη καμπίνα καλυμμένη με μαύρο χαρτί στέγης και χτισμένη σ έναν άξονα ώστε να βλέπει τον ήλιο όλη την ημέρα.

1896: Η όπερα “Μποέμ” του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στο Τορίνο.

1902: Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Στρατιωτικών διατάζει την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου.

1904: Γερμανία αμφισβητεί τη γαλλική κυριαρχία στο Μαρόκο.

1913: Ανοίγει στη Νέα Υόρκη ο μεγαλύτερος μέχρι τότε σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου.

1918: Η Ρωσία υιοθετεί το γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1919: Στέφεται η πρώτη Μις Αμερική στη Νέα Υόρκη.

1924: Η Βρετανία αναγνωρίζει την ΕΣΣΔ.

1926: Εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Γιαπωνέζοι ξεκινούν την εκκένωση του Γκουαλντακανάλ, όταν επιτέλους τους δίνει την άδεια ο Αυτοκράτορας.

1946: Ο Νορβηγός Τρίκβε Λίε γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

1951: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 44 ψήφους έναντι 7 για την εισβολή στην Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη χώρας ως επιτιθέμενης από τον ΟΗΕ από την ίδρυση του.

1958: Εκτοξεύεται ο Εξπλόρερ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος των ΗΠΑ, τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση του σοβιετικού Σπούτνικ 1.

1968: Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαγκάης, Nguyen Ngoc Loan, εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ. Η εκτέλεση μαγνητοσκοπείται και φωτογραφίζεται και ξεσηκώνει την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978: Ο Πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι φυγοδικεί και πάει στη Γαλλία αφού παραδέχεται ενώπιον δικαστηρίου ότι, είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα 13χρονο κορίτσι.

1979: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί φτάνει στην Τεχεράνη του Ιράν από το Παρίσι μετά από εξορία δεκαπέντε χρόνων.

1982: Σενεγάλη και Γκάμπια σχηματίζουν μια συνομοσπονδία γνωστή ως Σενεγκάμπια.

1988: Υπογράφεται η “Συμφωνία του Νταβός” μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.

1992: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Μπόρις Γιέλτσιν υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία μπαίνει και επίσημα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

1995: Στην Ολλανδία, υπερχειλισμένοι ποταμοί στο νότιο τμήμα της χώρας αναγκάζουν 250.000 Ολλανδούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού στην Ολλανδία τα τελευταία 40 χρόνια.

1996: Η Visa και η MasterCard ανακοινώνουν τη συμφωνία των τεχνικών προδιαγραφών για τη διαβίβαση πληροφοριών των πιστωτικών καρτών μέσω Internet.

1999: Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) καταργεί τα σήματα μορς, και εισάγει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα το ψηφιακό Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).

2003: Εκρήγνυται πάνω από το Τέξας κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια στοιχίζοντας τη ζωή στο επταμελές πλήρωμά του ανάμεσα τους και ο πρώτος Ισραηλινός κοσμοναύτης. Επρόκειτο για το τελευταίο προγραμματισμένο από τη NASA ταξίδι του Κολούμπια.

2004: Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών οι οποίοι ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.



Γεννήσεις

1874: Γεννιέται ο ποιητής, δραματουργός και συγγραφέας Ούγκο Φον Χόφμανσταλ.

1894: Γεννιέται ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τζον Φορντ, ψευδώνυμο του Σον Ο Φίνι.

1901: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κλαρκ Γκέιμπλ, ο θρυλικός “Ρετ” στο “Όσα Παίρνει ο Άνεμος”.

1931: Γεννιέται ο Μπόρις Γιέλτσιν. Ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

1965: Γεννιέται ο ηθοποιός Μπράντον Λη, γιος του Μπρους Λη. Σκοτώνεται το 1993 σε ηλικία 28 ετών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Το Κοράκι”.

1966: Γεννιέται ο παλαίμαχος πλέον ποδοσφαιριστής Βασίλης Δημητριάδης.



Θάνατοι

1851: Πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας του Φρανκενστάιν, Μέρι Σέλεϊ.

1903: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο γιος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Νικόλαος Μαυροκορδάτος.

1908: Δολοφονείται ο βασιλιάς της Πορτογαλίας, Κάρλος Α, και ο γιος και διάδοχoς του, πρίγκιπας Λουδοβίκος – Φίλιππος από επαναστάτη.

1940: Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

1944: Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Πιετ Μοντριάν, κορυφαίος εκπρόσωπος του ολλανδικού κινήματος αφηρημένης τέχνης Ντε Στιλ.

1966: Πεθαίνει η Αμερικανίδα Χέντα Χόπερ, αρθρογράφος και περιβόητη φαρμακόγλωσσα των δρώμενων του Χόλιγουντ.

1966: Πεθαίνει ο θρύλος του βωβού κινηματογράφου, Μπάστερ Κίτον.

2002: Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας Χίλντεγκαρντ Κνεφ σε ηλικία 76 ετών στο Βερολίνο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου