Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Πέντε πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζετε για τους μυς σας

Παρά το γεγονός ότι το μυικό σύστημα είναι από τα πιο βασικά "εργαλεία" επιβίωσης του ανθρώπου, λίγοι γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για τους μυς, τον τρόπο λειτουργίας τους και τη σημασία τους για την γενικότερη υγεία τους...


Δείτε πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους μυς σας, αλλά θα έπρεπε:

Η γλώσσα δεν είναι ο πιο ισχυρός μυς του σώματος

Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει ότι η ευκαμψία και η δύναμη που ασκεί η γλώσσα την κατατάσσουν ως τον πιο ισχυρό μυ του σώματος σε αναλογία με το μέγεθός του. Σύμφωνα με το LiveScience αυτό είναι λάθος, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιολογήσει κανείς την ισχύ ενός μυ. Ο μυς της γάμπας, για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα εκείνος που ασκεί την μεγαλύτερη δύναμη, ενώ ο μυς στη σιαγόνα ασκεί την μεγαλύτερη πίεση. Και ο μεγάλος γλουτιαίος μυς είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος μυς στο ανθρώπινο σώμα.

Οι μυς αυξάνονται όσο κοιμάστε

Όταν πέφτετε σε βαθύ ύπνο οι μυς χαλαρώνουν και η ροή του αίματος σε αυτούς αυξάνεται. Οι ορμόνες που ευνοούν την μυϊκή ανάπτυξη απελευθερώνονται και οι ιστοί μεγαλώνουν και αυτοεπισκευάζονται, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ.

Οι μυς παράγουν το 85% της θερμότητας του σώματός σας

Όταν οι μυς συσπώνται, εκπέμπουν θερμότητα. Η ποσότητα θερμότητας που παράγουν αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εσωτερικής θερμότητας που κρατάει τον οργανισμό ζεστό, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Επίσης, όταν ο εγκέφαλος λάβει το μήνυμα ότι κάνει κρύο, δίνει εντολή στους μυς να ξεκινήσουν συσπάσεις, ακριβώς για να αυξήσει τεχνητά τη θερμοκρασία του σώματος.

Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε μυς από το να τους χάσετε

Χρειάζεται διπλάσιος χρόνος για να χάσετε το ποσοστό των νέων μυών που δημιουργήσατε μέσω της άσκησης από τον χρόνο που σας πήρε να τους αυξήσετε. Μια έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι νέοι σε ηλικία άνθρωποι που αθλούνταν τακτικά αυξησαν κατά 47% την μυική τους δύναμη μέσα σε δύο μήνες μέσω της προπόνησης με βάρη. Στη συνέχεια, μετά από δύο μήνες αισθητής μείωσης της καθημερινής άσκησης, έχασαν μόνο το 23% αυτής της δύναμης.

Οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος

Ο μεταβολικός σας ρυθμός σε κατάσταση ανάπαυσης/απραξίας (ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κάθε μέρα χωρίς να κάνετε τίποτα) είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη σύσταση του σώματος σας. Οι μυς είναι περισσότερο "μεταβολικά ενεργοί" σε σχέση με το λίπος, που σημαίνει ότι καίνε με φυσικό τρόπο περισσότερες θερμίδες από το λίπος, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ανάπαυσης. Ένα κιλό μυός σε κατάσταση ανάπαυσης καίει μόνο έξι θερμίδες σε μια ολόκληρη ημέρα, σε σύγκριση με τις δύο θερμίδες την ημέρα που καίγονται από ένα κιλό λίπους.
OnMed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου