Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η Μέρκελ θα σεβαστεί το δικαίωμα των Ελλήνων για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Οι Έλληνες πρέπει να ξαναποκτήσουν την εθνική κυριαρχία τους κι έχουν το δικαίωμα να πουν όχι, χρειαζόμαστε μία άλλη κυβέρνηση και άλλες πολιτικές κι η Γερμανία οφείλει να το σεβασθεί»... «Η κα Μέρκελ δεν μπορεί να ελέγξει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα», τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου η Γκάμπι Τσίμερ, η Γερμανίδα πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



«Οι Έλληνες πρέπει να ξαναποκτήσουν την εθνική κυριαρχία τους κι έχουν το δικαίωμα να πουν όχι, χρειαζόμαστε μία άλλη κυβέρνηση και άλλες πολιτικές κι η Γερμανία οφείλει να το σεβασθεί. Και θα το σεβασθεί, είμαι βεβαία. Θα πάρει χρόνο, αλλά στο τέλος θα το κάνει», υπογραμμιζει η κ. Τσίμερ.

Η πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μια πανευρωπαική διάσταση στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα ανοίξει μία πόρτα για αλλαγές σε όλο το εύρος της ΕΕ. Γι' αυτό οι ελληνικές εκλογές είναι και δική μας ελπίδα. Μία ελπίδα κοινή για όλους τους λαούς, στην Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, αλλά ακόμη και στη Γερμανία. Τρέφουμε την ελπίδα ότι εσείς θα ανοίξετε τις πύλες κι εμείς θα περάσουμε από αυτές τις πύλες για ν' αλλάξουμε τις πολιτικές, για περισσότερη αλληλεγγύη και μία κοινωνική Ευρώπη».

Ερωτηθείσα αν η κα Μέρκελ θα τηρήσει εχθρική στάση απέναντι σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Τσίμερ τονίζει:

«Προσώρας, θεωρώ ότι τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν ο Τσίπρας καταφέρει έπειτα από μία επιτυχημένη εκλογική αναμέτρηση να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση, ή εάν όχι. Αλλά εάν τα καταφέρει και το ελπίζω, τότε ναι, θα αναγκασθούν να διαπραγματευθούν να μιλήσουν μαζύ του. Και να τον σεβασθούν, θ' αναγκασθούν να τον σεβασθούν».

Αναφορικά με το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, η κα Τσίμερ τονίζει:

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, κατ' εμέ, είναι ένα ζήτημα σεβασμού. Και προκειμένου να επιτύχουμε μία μεγαλύτερη κατανόηση, και να δείξουμε ότι εμείς οι Γερμανοί έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν μας και τις ευθύνες μας, οφείλουμε να πούμε στον Ελληνικό λαό, ναι, υπάρχουν ανοικτά θέματα μεταξύ μας που θα πρέπει να τα αποσαφηνίσουμε και θα πρέπει να διαπραγματευθούμε γι' αυτό».

Η συνέντευξη της Γερμανίδας προέδρου της ομάδας της GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ,στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡ: Κα Τσίμερ ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο ΑΠΕ, το επίσημο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων, βρίσκεσθε ήδη στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Ποια είναι η αίσθησή σας για το αποτέλεσμα και για τις εκλογές εν γένει;

Απ. Έχω την αίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει. Και πιστεύω ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα ανοίξει μία πόρτα για αλλαγές σε όλο το εύρος της ΕΕ. Γι' αυτό οι ελληνικές εκλογές είναι και δική μας ελπίδα. Μία ελπίδα κοινή για όλους τους λαούς, στην Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, αλλά ακόμη και στη Γερμανία. Τρέφουμε την ελπίδα ότι εσείς θα ανοίξετε τις πύλες κι εμείς θα περάσουμε από αυτές τις πύλες για ν' αλλάξουμε τις πολιτικές, για περισσότερη αλληλεγγύη και μία κοινωνική Ευρώπη.

Ερ. Κατά την περασμένη πενταετία, η Ελλάδα βίωσε μία κοινωνική καταστροφή, εξαιτίας του μνημονίου. Εσείς πιστεύετε πως η Γερμανία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης, ή ότι είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελληνικής κυβέρνησης;

Απ. Εγώ πιστεύω πως υπεύθυνοι γι' αυτό είναι πολλοί και διαφορετικοί θεσμοί. Αφ' ενός είναι, φυσικά, η κα Μέρκελ μία από τους Ευρωπαίους ηγέτες που ασκούν μεγάλη επιρροή σε όλους τους θεσμούς, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, στο ευρωπαϊκό εμπόριο και σε όσους ελέγχουν την ΕΚΤ, την Τρόικα και τις πολιτικές των μνημονίων κι από την άλλη πλευρά έχετε μία κυβέρνηση που ακολουθεί κατά γράμμα όλα τα μέτρα που υπαγορεύει η κα Μέρκελ. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχετε τώρα και θα είναι πολύ ελπιδοφόρο να λέμε ότι πλέον υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο μείγμα πολιτικής στην ΕΕ.

Ερ. Μία νέα ελληνική κυβέρνηση, ίσως υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα έλθει αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτ' απ' όλα είναι το εθνικό χρέος και το δεύτερο είναι οι Γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό; Θα υπάρξει μία λύση;

Απ. Πιστεύω πως αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, κατ' εμέ, είναι ένα ζήτημα σεβασμού. Και προκειμένου να επιτύχουμε μία μεγαλύτερη κατανόηση και να δείξουμε ότι εμείς οι Γερμανοί έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν μας και τις ευθύνες μας, οφείλουμε να πούμε στον Ελληνικό λαό, ναι, υπάρχουν ανοικτά θέματα μεταξύ μας που θα πρέπει να τα αποσαφηνίσουμε και θα πρέπει να διαπραγματευθούμε γι' αυτό. Όμως, παρά ταύτα, έχουμε και την κρίση, την κρίση του χρέους, την κρίση των πολιτικών, την κρίση της οικονομίας, της χρηματοοικονομικής κατάστασης, και των περικοπών του προϋπολογισμού. Αυτό θα πρέπει επίσης να το αποσαφηνίσουμε και να βρούμε λύσεις, που θα είναι επ'ωφελεία όλων των λαών των κρατών μελών της Ευρώπης. Είναι μία Ευρωπαϊκή κρίση και θα πρέπει να βρούμε αποκλειστικώς μία ευρωπαϊκή απάντηση, θα πρέπει να σταματήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες. Ιδίως στην Ισπανία. Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, είναι δική μας ευθύνη. Εάν θέλουμε να έχει μέλλον η ΕΕ, αυτό θα πρέπει να γίνει στο δικό της πεδίο, αυτό είναι το καθήκον μας.

Ερ. Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ν' αντιμετωπίσει το εθνικό χρέος της χώρας διεκδικεί ένα «κούρεμά» του, όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Πιστεύετε ότι η Γερμανία θα το δεχθεί;

Απ. Θα γίνει μία σκληρή συζήτηση. Κι είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση του Τσίπρα, εάν αυτή προκύψει από τις εκλογές, θα βρεθεί υπό σκληρή πίεση. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα του ιδίου τύπου. Επίσης κι εκείνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ελαστικότητα, εξίσου χρειάζονται εναλλακτικούς τρόπους για να εξέλθουν από την κρίση. Είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, είναι η Ιρλανδία. Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι' αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι εύκολο να πουμε 'στοπ'. Θα πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει να κατανοήσετε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να κερδίσει, δεν θα μπορέσει να βγει νικητής από την κρίση. Και να υπαγορεύει στους άλλους το τι θα πουν. Θα υπάρξει μία αλλαγή, θα υπάρξει είμαι βεβαία, και θα πρέπει να βλέπουμε και τις επόμενες εκλογές στην Ισπανία. Πιστεύω ότι εάν και στην Ισπανία το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο, τότε η κυρίαρχη τάξη δεν θα μπορεί να ακολουθεί την ίδια πορεία όπως στο παρελθόν, και συνεπώς τα πράγματα θα αλλάξουν. Ακόμη και στην Ευρώπη.

Ερ. Και η τελευταία ερώτηση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση, η κα Μέρκελ, θα υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα;

Απ. Προσώρας, θεωρώ ότι τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν ο Τσίπρας καταφέρει έπειτα από μία επιτυχημένη εκλογική αναμέτρηση να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση, ή εάν όχι. Αλλά εάν τα καταφέρει, και το ελπίζω, τότε ναι, θα αναγκασθούν να διαπραγματευθούν να μιλήσουν μαζύ του. Και να τον σεβασθούν, θ' αναγκασθούν να τον σεβασθούν. Είμαστε μία πολιτική ένωση και η κα Μέρκελ δεν μπορεί να ελέγξει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι Έλληνες πρέπει να ξαναποκτήσουν την εθνική κυριαρχία τους κι έχουν το δικαίωμα να πουν όχι, χρειαζόμαστε μία άλλη κυβέρνηση και άλλες πολιτικές κι η Γερμανία οφείλει να το σεβασθεί. Και θα το σεβασθεί, είμαι βεβαία. Θα πάρει χρόνο, αλλά στο τέλος θα το κάνουν.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου