Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Δεν πάρθηκε η απόφαση για την απελεύθερωση του γάλακτος γαϊδούρας

Αν και κοντεύει ένας χρόνος από την υπογραφή της απόφασης για την απελευθέρωση της επεξεργασίας, πώλησης και διάθεσης γάλακτος γαϊδούρας, καμμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν πάράγοντες της αγοράς στην παρούσα φάση είναι σχεδόν αδύνατον οι παραγωγοί να τηρήσουν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί στην Υπουργική Απόφαση και... οι οποίες προβλέπουν την αγορά µεγάλων µηχανηµάτων παστερίωσης και εµφιάλωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να µην µπορούν να προχωρήσουν στην τυποποίηση γάλακτος.

Ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις παραγωγής γάλακτος γαϊδούρας είναι λίγες και στην πλειοψηφία τους µικρού µεγέθους, εποµένως αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η διάθεση του γάλακτος γαϊδούρας σε σουπερµάρκετ είναι για την ώρα αδύνατη.

Σήμερα η τιμή πώλησης του γάλακτος γαϊδούρας, είναι υψηλότερη ακόμη και από την γαλλική σαμπάνια, αφού ένα λίτρο κοστίζει από 30 μέχρι και 90 ευρώ.

Και αυτό γιατί έχει αποδειχτεί ότι η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλατος.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως και οι καλλυντικές του ιδιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστές εταιρείες καλλυντικών (ελβετικής προέλευσης) διαθέτουν αντιγηραντικές κρέμες προσώπου με βασικό συστατικό το γάλα γαϊδούρας στην τιμή των 400 ευρώ τα 50 ml.

Η απόφαση πάντως για την απελεύθερωση του γάλακτος γαϊδούρας προβλέπει:



1. Το γάλα υφίσταται θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστο με αυτό της παστερίωσης (αρνητική δοκιμή της αλκαλικής φωσφατάσης).

2. Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).

3. Είναι δυνατή η κατάψυξη του γάλακτος ιπποειδών εφόσον αυτό έχει υποστεί την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

4. Δίνεται η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση ή γαλακτοκομικών προϊόντων από αυτό, στην εκμετάλλευση ιπποειδών εφόσον η δραστηριότητα αυτή υπάγεται και συμμορφώνεται με τους «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».

5. Το γάλα ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και τα προϊόντα αυτού θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια του Κανονισμού (ΕΚ) 2073/2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου