Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ισχυρές πιέσεις από Τουρκία στις εξαγωγές ιχθυοκαλλιέργειας

Ισχυρός εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από τον αντίστοιχο κλάδο στην Τουρκία σε όλες πλέον σχεδόν τις αγορές του εξωτερικού... Το παρήγορο είναι ότι η μείωση της παραγωγής γόνου στην Τουρκία συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των τιμών για τις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου. Μάλιστα, η τάση αυτή των υψηλών τιμών αναμένεται να συνεχισθεί και το 2015, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου στην Ελλάδα, αλλά και το αρμόδιο τμήμα του FAO (πρόκειται για τον οργανισμό τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ).

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO το ελληνικό λαβράκι και η ελληνική τσιπούρα ιχθυοκαλλιεργειών διατέθηκαν το 2014 στις ξένες αγορές με τιμές κατά 13% υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Σε υψηλότερες τιμές διατέθηκαν και τα τουρκικά ψάρια, κατά 10% το λαβράκι και κατά 18% η τσιπούρα.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιέσεων που δέχεται ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών από την Τουρκία είναι η ρωσική και η αμερικανική αγορά.

Μετά το εμπάργκο που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση στις εισαγωγές ψαριών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προμήθειες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία αντικαταστάθηκαν από αντίστοιχα προϊόντα της Τουρκίας και χωρών της Βόρειας Αφρικής. Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης το 93% των εισαγωγών λαβρακίου και το 92% των εισαγωγών τσιπούρας είναι τουρκικής προέλευσης.

Η Ελλάδα παραμένει ο κυριότερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου, όμως το μερίδιο των τουρκικών ψαριών αυξάνεται επικίνδυνα. Το 2013 τετραπλασιάστηκε, ενώ ανάλογη εξέλιξη αναμένεται και για το 2014 (δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία). «Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση, η Τουρκία θα εξελιχθεί σε κυρίαρχο προμηθευτή της ραγδαία αναπτυσσόμενης αμερικανικής αγοράς», επισημαίνει ο FAO στη σχετική έκθεσή του.

Καλό νέο για τις ελληνικές εταιρείες αποτελεί η ανάκαμψη, έστω και οριακή, της ζήτησης για ψάρια στην Ιταλία, όπου λόγω ύφεσης είχε υποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα κακά νέα είναι ότι τα ελληνικά ψάρια ανταγωνίζονται πλέον τα αρκετά φθηνότερα τουρκικά, ενώ έχει αυξηθεί το μερίδιο και των εισαγωγών από την Κροατία.

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει και η ισπανική αγορά με τη ζήτηση, αλλά και τις τιμές να αυξάνονται, κάτι που δεν ισχύει για τη γαλλική, όπου οι εισαγωγές ψαριών διαρκώς φθίνουν, όπως επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισχυρή, αντιθέτως, είναι η ζήτηση στη Γερμανία. Μάλιστα, αν και αρχικά οι τιμές στα ψάρια από Τουρκία ήταν πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τις τιμές των ψαριών από την Ελλάδα, η μεγάλη ζήτηση έχει πλέον οδηγήσει σε σημαντικό κλείσιμο της «ψαλίδας».

Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα αποτελεί, αν μη τι άλλο, ευνοϊκή συγκυρία για τις ελληνικές εταιρείες έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους, οι οποίες μέχρι στιγμής, γίνονται με αργά βήματα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου