Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Κλειδί» για τις βασικές λειτουργίες των παιδιών ο ύπνος



Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά λέει η λαϊκή ρήση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις επιστημονικές μελέτες...



Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ στη Βρετανία και του Μπόχουμ στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι ο ύπνος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την καλύτερη μάθηση και μνήμη ενός μωρού.

Οι ερευνητές μελέτησαν, σύμφωνα με το BBC, 216 μωρά ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους και διαπίστωσαν ότι τα μωρά δεν μπορούσαν να θυμηθούν νέα πράγματα, αν δεν είχαν προηγουμένως κοιμηθεί αρκετή ώρα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η καλύτερη ώρα για να μάθει κανείς κάτι το παιδί του, είναι λίγο πριν κοιμηθεί και, γι' αυτό, τόνισαν τη σημασία που έχει το διάβασμα από τους γονείς στα παιδιά, όταν αυτά πέφτουν για ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος είναι ακόμη σημαντικότερος για την μάθηση και την μνήμη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν και οι άνθρωποι, όταν είναι μωρά, κοιμούνται περισσότερες ώρες από κάθε άλλη περίοδο της κατοπινής ζωής τους, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σημασία που έχει ο ύπνος κατά το πρώτο έτος της ζωής.

Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα κοιμήθηκε μέσα στο επόμενο τετράωρο από τη στιγμή της μάθησης νέων πραγμάτων και παρέμεινε κοιμισμένη για πολλή ώρα. Η δεύτερη ομάδα κοιμήθηκε μόνο για μισή ώρα και η τρίτη δεν κοιμήθηκε καθόλου.

Την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να επαναλάβουν αυτά που είχαν μάθει την προηγούμενη ημέρα. Τα μωρά που είχαν κοιμηθεί κανονικά, εμφάνισαν καλύτερη επίδοση μάθησης και μνήμης. Πολλά παιδιά που δεν είχαν κοιμηθεί καθόλου ή ελάχιστα, δεν θυμούνταν τίποτε από ό,τι είχαν μάθει μόλις την προηγούμενη ημέρα.

«Τα παιδιά που κοιμούνται μετά την μάθηση, μαθαίνουν καλά, ενώ όσα δεν κοιμούνται, δεν μαθαίνουν καθόλου», δήλωσε η ψυχολόγος Τζέην Χέρμπερτ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος διευκολύνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στη διάρκεια του ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο πολύ κοιμάται κανείς σαν μωρό, ακόμη και όταν έχει πια μεγαλώσει, τόσο καλύτερα θα μαθαίνει και θα θυμάται.
On Med

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου