Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Πόσο πιθανό είναι το έμφραγμα κατά τη διάρκεια του Sex

Ένα από τα ζητήματα υγείας που έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό είναι κατά πόσο η καταπόνηση που δέχεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το έμφραγμα...


Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, καταδεικνύει ότι οι απότομες διακυμάνσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως η σεξουαλική επαφή, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται για όσους έχουν συνηθίσει να ζουν μια καθιστική ζωή και δεν ασκούνται τακτικά ή για τους μεσήλικες που δεν κάνουν σεξ συχνά ούτε ασκούνται σωματικά με άλλο τρόπο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν πάνω από 6.000 άτομα και εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση, το σεξ και τον κίνδυνο εμφράγματος ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, οι αγύμναστοι άνθρωποι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από έμφραγμα, όταν καταβάλλουν ξαφνικά έντονη σωματική προσπάθεια (π.χ. για τζόκινγκ).

Ο αντίστοιχος κίνδυνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή λίγο μετά είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος.

Η σποραδική φυσική δραστηριότητα πενταπλασιάζει επίσης τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου (δεν υπήρχαν αντίστοιχα δεδομένα για την πιθανή συσχέτιση του σεξ με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο).

Ωστόσο, προκύπτει ότι η περίοδος του αυξημένου κινδύνου είναι σχετικά σύντομη και συγκεκριμένα μια έως δύο ώρες, στη διάρκεια και αμέσως μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, αφού σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων, αν όλοι αύξαναν απότομα τη σωματική δραστηριότητά τους, μπορεί να σημειώνονταν δύο ή τρία περισσότερα περιστατικά θανατηφόρου εμφράγματος ετησίως.
On Med

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου