Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Βρούτσης: Το ασφαλιστικό περνάει το crash test βιωσιμότητας

Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης βάσει των αποτελεσμάτων των αναλογιστικών μελετών που διεξάγει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και τα οποία... βρίσκονται σχεδόν σε ένα τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από τις αναλογιστικές μελέτες, προκύπτει ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα:

- δεν χρειάζεται πλέον δομικές αλλαγές

- ακόμη και υπό τις πιο συντηρητικές μακροοικονομικές και δημογραφικές υποθέσεις που έχουν δοθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και τηρώντας απόλυτα τη μεθοδολογία και τους προβλεπόμενους κανόνες - φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι κινείται σε περιβάλλον βιωσιμότητας, όπως δείχνουν οι μακροπρόθεσμες προβολές έως το 2060.

- Η βασική υποχρέωση της χώρας μας, σύμφωνα με το νόμο 3863 του 2010, ώστε το ύψος των δαπανών μέχρι και το 2060 να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009, επίσης φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα αυτά ως μια σημαντική επιτυχία, ωστόσο έθεσε και τις προϋποθέσεις για την μακροχρόνια διατήρησή τους:

Να μείνει το Ασφαλιστικό μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να διατηρηθεί το σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, οι όποιες προκλητικές αδικίες, στρεβλώσεις και ανισότητες όποτε και όταν εντοπίζονται στο μέλλον να αντιμετωπίζονται και να διορθώνονται άμεσα.

«Μετά από όλα αυτά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας περνάει σε μια νέα εποχή, αρκεί βέβαια να μην υπονομευθεί ποτέ ξανά από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και συμπεριφορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων


Αφού ο κ. Βρούτσης έκανε μια αναδρομή στις αλλαγές που προωθήθηκαν, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την εφαρμογή των νόμων, από διασταυρώσεις και συμψηφισμούς που δεν είχαν γίνει ποτέ:

- Οι «μαϊμού» - εικονικές συντάξεις που πλέον δεν υπάρχουν, τα τελευταία 15 χρόνια κόστισαν 5 δισ. ευρώ. Με τις μηνιαίες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ΑΠΔ και των τραπεζών εξοικονομούμε 280 εκ. ευρώ.

- Με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την ενσωμάτωση του στην ΑΠΔ, 50 εκ. ευρώ.

- Με την «προεκτύπωση» στις φορολογικές τους δηλώσεις των βεβαιώσεων σύνταξης, 80 εκατ. ευρώ από την φοροδιαφυγή συντάξεων.

- Με το ολοκληρωμένο πλαίσιο αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, 50 εκ. ευρώ.

- Με τους συμψηφισμούς πληρωμών, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων, επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων σε δικαιούχους - οφειλέτες ασφαλιστικών οργανισμών, 100 εκ ευρώ.

- Με τις διασταυρώσεις των οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους με ήδη ενήλικα τέκνα 16 εκ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε την Βουλή ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία σε 13 δήμους και μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι από τις προσωρινές επιλεγμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 25.642.

Παρότι ο κ. Βρούτσης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις περιπτώσεις συνταξιούχων κάτω των εθνικών ορίων, χαρακτηρίζοντάς τες «προκλητικές», τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός, παρά θα διατηρηθούν όλες εκείνες οι ειδικές περιπτώσεις που επιβάλλεται είτε λόγω του ειδικού επαγγέλματος τους είτε λόγω της αναπηρίας τους να έχουν διαφορετική ευνοϊκή αντιμετώπιση.

«Αυτοί δεν θίγονται. Έτσι και αλλιώς, ο νόμος 3863 του 2010 προβλέπει τη σταδιακή μείωση και εξάλειψη όλων αυτών των «προκλητικών» αποκλίσεων» εξήγησε.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθάρισε το καθεστώς για την λήψη κατώτατης σύνταξης λέγοντας πως για συντάξιμο χρόνο από 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι δεν θα χάσουν τα ένσημα τους, θα λαμβάνουν σύνταξη με ανταποδοτικό τρόπο. Θα πάρουν δηλαδή όσα χρήματα έχουν δώσει, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Αναφερόμενος τέλος, στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου είπε πως στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει σχεδιασμός ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αλλαγών που θα συμβάλλει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου.

Ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές αυτού του σημαντικού θεσμικού οπλοστασίου, αντίθετα, εκείνο που χρειάζεται είναι η θεραπεία επιμέρους αδυναμιών ή στρεβλώσεων, ώστε να ενδυναμωθούν τόσο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στη χώρα μας όσο και η απρόσκοπτη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, τόνισε πως επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με όρους ομοψυχίας και συνεννόησης να δώσουμε από κοινού τη μάχη για το καλό της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου