Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η φυγή του Σαμαρά προς τα εμπρός

Η FAZ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά την απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής - Παραμένει στο επίκεντρο η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA...

Δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung σκιαγραφεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά την απόφαση για πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «φυγή του Σαμαρά προς τα εμπρός», εκτιμώντας ότι «με την εκλογή προέδρου ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να εξασφαλίσει ήδη από φέτος ένα τακτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο το αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας του Αλέξη Τσίπρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις». Όπως αναφέρει η FAZ, θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις «κοινωνικές του υποσχέσεις. Από τη μία πλευρά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτώνταν από την καλή θέληση των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων αν ήθελαν να διαπραγματευτούν μία σοβαρή απομείωση του ελληνικού χρέους, να αυξήσουν και πάλι τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να εισαγάγουν γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές και να πρέπει για όλα αυτά να δανειστούν εκ νέου. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολυσυλλεκτικός συνασπισμός ποικίλων συνιστωσών, οι οποίες συγκλίνουν στην επιμονή τους να αναλάβουν την εξουσία, αλλά μετά από ενδεχόμενη εκλογική νίκη θα μπορούσαν να καταλήξουν σύντομα σε ιδεολογικές μάχες χαρακωμάτων».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει το σημαντικό ρίσκο που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς με την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, καθώς η συγκέντρωση της απαιτούμενη πλειοψηφίας των 180 ψήφων αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για την συγκυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε τον έλληνα πρωθυπουργό σε αυτήν τη ριψοκίνδυνη απόφαση ήταν προφανώς η προτροπή των Ευρωπαίων να τερματιστεί η πολιτική παράλυση που προκαλούσε στην Ελλάδα το ζήτημα της εκλογής προέδρου.Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι επίκεινται δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές, για την ολοκλήρωση των οποίων οι ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «με την επίσπευση της εκλογής προέδρου ο Σαμαράς εξασφαλίζει ένα τακτικό πλεονέκτημα».

Αναποφάσιστος ο Μπαράκ Ομπάμα

Οι πρακτικές βασανισμού που χρησιμοποίησε η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 παραμένουν στο «μικροσκόπιο» του ευρωπαϊκού τύπου. Σύμφωνα με τη Le Monde, η έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις πρακτικές της CIA καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει βάλει οριστικό τέλος στην εποχή του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Οι φυλακές του Γκουαντάναμο εξακολουθούν να μην έχουν κλείσει πλήρως, ενώ κατά την επέμβαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν και την Υεμένη εναντίον τζιχαντιστών σκοτώνονται πολλοί αθώοι πολίτες. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμη πως θα πρέπει να αντιδράσει στην έκθεση της Γερουσίας. Το θαρραλέο του μήνυμα είναι το εξής: Μία δημοκρατία είναι ισχυρή όταν δεν εγκαταλείπει τις αρχές της στο όνομα της εθνικής ασφάλειας».

Ιδιαίτερα αιχμηρό το σχόλιο της ολλανδικής De Telegraaf: «Η συστηματική χρήση βασανιστηρίων από μία υπηρεσία δεν ταιριάζει στο ρόλο των ΗΠΑ ως πρότυπο. Ο κίνδυνος ηθικής κατάπτωσης είναι τεράστιος. Κάποια στιγμή βρίσκει κανείς τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τρομοκράτες. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά», επισημαίνει η ολλανδική εφημερίδα και εξηγεί: «Στις δικτατορίες της Μέσης Ανατολής τέτοιες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γίνονται ποτέ επισήμως θέμα συζήτησης. Το δημοκρατικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σε θέση να ζητήσει ευθύνες από τον ίδιο του τον εαυτό».
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου