Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. στην ενεργειακή αγορά

Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το αναθεωρημένο επενδυτικό δεκαετές πρόγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που περιλαμβάνει κυρίως έργα στην ελληνική περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Γιαρέντης, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφορίας στον Δήμο Πυλαίας-Πανοράματος, με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική»...

Οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ στα δίκτυα μεταφοράς, που κατά μέσο όρο ήταν 60 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, εκτινάσσονται φέτος στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αυξηθούν στα 185 εκατ. το 2015, στα 230 εκατ. ευρώ το 2016, για να απογειωθούν το 2017 στα 340 εκατομμύρια.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιαρέντης, ο ΑΔΜΗΕ από το 2011 που ιδρύθηκε ως αυτοτελής εταιρεία έως σήμερα παρουσιάζει σταθερά ανοδική κερδοφορία, με τα καθαρά κέρδη να αναμένεται να φθάσουν τα 85 εκατ. ευρώ το 2014, από 55,9 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,3 εκατ. ευρώ το 2012.

Διασύνδεση Κυκλάδων και Κρήτης
Μεταξύ των έργων ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ έκανε ειδική αναφορά στην επέκταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα (β’ και γ’ φάσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ) και κυρίως στη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ύψους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Το παραπάνω έργο, που όπως επισημάνθηκε θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός mega-project, του euroasian interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ, ύψους επένδυσης 4 δισ. ευρώ, με ένα καλώδιο διπλής κατεύθυνσης, μήκους 1.518 χλμ. και με δυνατότητα μεταφοράς 2.000 ΜW.

«Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των άλλων χωρών, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανατεθεί η οικονομοτεχνική μελέτη του έργου σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή μελετητικά γραφεία.

Η υλοποίηση του project θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο με πολύ μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα, καθώς θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης, που θα είναι πια ταυτισμένη με τη χώρα μας», είπε στη «Ν» ο κ. Γιαρέντης.

Το σύστημα δημοπρασιών φυσικού αερίου

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, η αναπληρώτρια διευθύντρια εμπορίας αερίου της ΔΕΠΑ Καρακίτσου Κυριακή παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 50 από τους 150 συνολικά βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΠΑ θα έχουν συμμετάσχει μέχρι το τέλος του 2014 στο σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 22%. Η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί για την ελληνική βιομηχανία υπολογίζεται ήδη στα 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φθάσει τα 12 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Οπως είπε η ίδια, οι δημοπρασίες αντιστοιχούν στο 10% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ, κάνουν πιο ελκυστική τη χρήση του φυσικού αερίου προς τους πελάτες και αποτελούν σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. «Με την επέκταση της χρήσης της συμπιεσμένης μορφής αερίου, οι βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΠΑ θα αυξηθούν», σημείωσε η κα Καρακίτσου.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου