Κατά πλειοψηφία και με τις ψήφους της συμπολίτευσης εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κατερίνης για το 2015 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής 7 Νοεμβρίου.
Την πρόταση του Τεχνικού Προγράμματος, προϋπολογισμού που αγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ, εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως...
ο δήμος Κατερίνης κατάφερε μέχρι σήμερα να υλοποιήσει σημαντικά έργα σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η Οικιστική Ανάπτυξη και οι Αστικές Αναπλάσεις, της Αγροτικής Ανάπτυξης, της Τουριστικής Ανάπτυξης Ο κ. Κυραϊλίδης παρέθεσε έργα που έχουν γίνει, υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν και πρόσθεσε: "Στην ίδια αναπτυξιακή κατεύθυνση κινείται και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου", με το ποσό να διαμορφώνεται σε 15.202.873 ευρώ. Περιλαμβάνονται επίσης έργα υπό ένταξη σε προγράμματα όπως το "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" (Leader) και το "Πράσινο Ταμείο" με το συνολικό ποσό του Τεχνικού Προγράμματος να ανέρχεται σε 25.921.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αρκετά πλήρες και δείχνει στόχευση με ρεαλιστικό τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους, τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στη συνδιαμόρφωσή του.
"Το Τεχνικό Πρόγραμμα δε δείχνει μόνο ποια έργα θα εκτελεστούν άμεσα και ποια είναι προγραμματισμένα στο καινούριο οικονομικό έτος, αλλά και το τι θα πρέπει να έχουμε ως στόχους ώστε όταν προκύψει το ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης, να μπορούμε να το προσεγγίσουμε.
Γι' αυτό κάποια πράγματα ίσως φαίνονται υπερβολικά" ανέφερε χαρακτηστικά και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του Περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης. Επιπλέον, ζήτησε να προστεθούν 23 μικρότερα έργα.
Ερωτήσεις και διευκρινίσεις
Ερωτήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα ζήτησαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο Μπάμπης Παπαδόπουλος έθεσε τρία ερωτήματα: α) αν είναι σε εξέλιξη κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης, β) πως θα ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης ο Πέλεκας και γ) τι πρόκειται να γίνει με το θέμα του Μοσχοπόταμου. Ο Χρήστος Λιανός ρώτησε ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι βασικοί στόχοι για την επόμενη πενταετία και ποια είναι τα διασφαλισμένα χρήματα που θα διατεθούν σε νέα έργα, ενώ έθεσε επίσης το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και το αν τα κατασκευαζόμενα σχολεία είναι όντως βιοκλιματικά. Ο Γιώργος Κυριακίδης ζήτησε απάντηση για το αν τελικά γίνει το γραμμικό πάρκο στη 19ης Μαϊου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένςη ανάπλασης, ενώ η Γνωσούλα Χαλαϊτζίδου ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την ανέγερση του 8ου Δημοτικού Σχολείου στο Σιδ. Σταθμό.
Απαντώντας ο κ. Κυραϊλίδης εξήγησε ότι υπάρχει οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το 8ο Δημοτικό, το οποίο σήμερα φιλοξενείται σε χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Για το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, επισήμανε ότι γίνεται συντήρηση και η πόλη είναι θωρακισμένη από την περιμετρική τάφρο, ενώ για τον Πέλεκα υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη.
Το λόγο έλαβε και ο κ. Χιονίδης δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το 8ο δημοτικό και τόνισε πως η περιμετρική τάφρος που έγινε από τον πρώην δήμαρχο Σίμο Χαραλαμπίδη και τα επιπλέον έργα η πόλη είναι θωρακισμένη. Για την αντισεισμική προστασία πρότεινε να γίνει για το δήμο Κατερίνης μελέτη αντισεισμικής εκτίμησης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέρος της οποίας θα είναι και η εξέταση του ρήγματος μεταξύ Κορινού - Κάτω Αγ. Ιωάννη και του κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την περιοχή.
"Εμείς βάλαμε το Λεύκο Ποταμό στην πόλη, ο οποίος με τον Περιφερειακό μπαίνει στον ιστό της Κατερίνης" επισήμανε ο δήμαρχος, ενώ όσον αφορά στο Γραμμικό Πάρκο η καθυστέρηση οφείλεται στο κράτος. Πρότεινε επίσης την αξιοποίηση του υπέργειου κομμάτι της υπογειοποίησης για να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος με τα παλιά βαγόνια, τις ράγες κ.τ.λ., καθώς και η δημιουργία του Οικομουσείου της Φύσης και του Ανθρώπου στο στρατόπεδο της Νεοκαισάρειας.
Εισηγήσεις
Τη θέση του "Άλλου Δρόμου" εισηγήθηκε ο κ. Λιανός, ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι έχει γίνει ήδη επαφή με το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών για τεχνικά ζητήματα. "Η ουσία είναι ότι στα περισσότερα έργα επικρατεί προχειρότητα, αφού ξεκινάμε από πρόχειρες μελέτες και καταλήγουμε σε πρόχειρη εφαρμογή. Η άλλη κατηγορία έργων είναι αυτά που υπερκοστολογούνται και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμά τους είναι σημαντικό για την πόλη" υπογράμμισε. Ο "Άλλος Δρόμος", συνέχισε, θέλει να αλλάξει η νοοτροπία, σημείωσε ο κ. Λιανός και αναρωτήθηκε αν θα διοργανωθούν ποτέ αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, ενώ για το θέμα των αναπλάσεων εφαρμόζεται ο ίδιος κανόνας: κυβόλιθοι παντού. "Αυτό δεν είναι αρχιτεκτονική και δεν εκφράζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Υπάρχει πρόβλημα στο αστικό κέντρο και πρέπει να δώσουμε μια άλλη εικόνα και μια νέα πνοή στην Κατερίνη" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιανός.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Μακρίδης τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια των δημοτικών συμβούλων τουλάχιστον 2 μέρες νωρίτερα. "Είμαστε αρνητικοί ως συνδυασμός και δεν θα ψηφίσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα" επισήμανε.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος και σχετικά με τις αναπλάσεις των Αστικών ανέφερε πως έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα και υπάρχουν προβλήματα και κακοτεχνίες που προκαλούν τα παράπονα των πολιτών. Για το Γραμμικό Πάρκο σημείωσε πως ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Έθεσε επίσης το θέμα των όρων εργασίας των εργαζομένων στα έργα και δήλωσε πως είναι υπέρ μιας δημόσιας κατασκευαστικής υπηρεσίας. Κλείνοντας εξήγησε ότι από θέση αρχής η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν υπερψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γιαννούλης σημείωσε πως η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως από τη μία υπήρξε μια ανάγνωση ενός Τεχνικού Προγράμματος, που ένα μέρος του το αγνοεί ο δήμαρχος και από την άλλη τον επικεφαλής της δημοτικής αρχής να θέτει το πλαίσιο του προγράμματος με άλλη φιλοσοφία και άλλη στόχευση. "Θα συνηγορήσω με τη δεύτερη εικόνα. Θεωρούμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι πολιτική και θα θέλαμε να υπάρχει μια προσπάθεια να συνεδεθούν οι δημότες με το δίκτυο φυσικού αερίου ή μια εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καύση ακατάλληλων υλικών και πρόταση άμεσων παρεμβάσεων. Δε θέλουμε να υπάρχει ανάγνωση αριθμών, αλλά μια τεκμηριωμένη πολιτική γενναία πρόταση για το πως θα χρηματοδοτήσουμε τις παιδικές χαρές. Αυτά δεν υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα που αναγνώστηκε κακήν κακώς με τη λογική της αφήγησης" ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Ο κ. Γιαννούλης πρόσθεσε πως όποιος διαβάσει το πρόγραμμα δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το συνολικό σχέδιο για το επόμενο διάστημα και σημείωσε πως δεν αρκεί η τεχνογνωσία των υπηρεσιακών παραγόντων, οι ευφάνταστες προσεγγίσεις αντιδημάρχων και δημ. συμβούλων και οι φαντασιώσεις του καθενός για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, αλλά και η άποψη των δημοτών. "Ας μην τον φοβηθούμε τον κόσμο, δε δαγκώνει. Εμείς δηλώνουμε παρών στο σκέλος της αποτύπωσης ενός πιο δημιουργικού προγράμματος" τόνισε και συμπλήρωσε πως για το κρίσιμο ζήτημα του Γραμμικού Πάρκου στη 19ης Μαϊου να γίνει ένα τοπικό δημοψήφισμα, ενώ ο "Άλλος Δρόμος" είναι θετικά διακείμενος και στη δημιουργία πάρκου στο Σιδ. Σταθμό.
Άλλες τοποθετήσεις
Επί του τεχνικού προγράμματος τοποθετήθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δ. Ντούρος σημείωσε ότι ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων και των υπηρεσιών του δήμου, ενώ η δημοτική αρχή δέχεται να συζητηθούν όλες οι προτάσεις.
Ο Γ. Φάκας επισήμανε ότι τα τεχνικά έργα θα πρέπει να τα αποφασίζουν εν μέρει οι ίδιοι οι πολίτες, ενώ ο Αλ. Γιουμίδης συνεχάρη την τεχνική υπηρεσία και ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα η επέκταση των κοιμητηρίων της Γανόχωρας. Ο Ν. Παπαζιώγας εξήγησε πως τα προηγούμενα χρόνια ο Πέλεκας ήταν εκτός σχεδίου, ότι ακόμη και το 2008 που υπήρξε έντονη βροχόπτωση η Κατερίνη δεν είχε πρόβλημα και πως η 19ης Μαϊου δεν είναι χαρακτηρισμένη ως δρόμος αλλά ως ποτάμι. Πρόσθεσε δε πως το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου είναι 18 χλμ, αλλά παρά την κρούση που έχει γίνει προς τη ΔΕΠΑ για σύνδεση τουλάχιστον των δημοσίων κτιρίων δεν έχει υπάρξει απάντηση.
Ο Στ. Μπουσνάκης επισήμανε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα καλύπτει τα αιτήματα των τοπικών συμβουλίων και τις στοχεύσεις του δήμου και τόνισε πως υπάρχουν καινοτόμες δράσεις όπως είναι η ψηφιοποίηση φακέλων και όλου του αρχείου της Πολεοδομίας, ενώ πρότεινε να ενταχθεί και το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης ρεμάτων. Ο Δ. Βαϊνάς υπογράμμισε πως στο πρόγραμμα αποτυπώνονται το όραμα και οι στόχοι για το 2015 με έργα μικρά σε κάθε χωριό, με έργα μεγαλόπνοα και στρατηγικού σχεδιασμού που θα προάγουν την ανάπτυξη. "Φαίνεται η πρόθεση οι κάτοικοι της περιφέρειας να νιώσουν ισότιμοι με τους κατοίκους της Κατερίνης" τόνισε.
Απαντώντας ο δήμαρχος ενημέρωσε πως για τις παιδικές χαρές προβλέπονται ποσά 180 χιλ. ευρώ για τη συντήρησή τους και 220 χιλ. ευρώ για προμήθεια οργάνων. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που αφρούν στην προστασία του περιβάλλοντος και πως τίποτα δεν είναι τυχαίο ή ατάκτως ερειμένο.
Κλείνοντας ο δήμαρχος επισήμανε ότι υπήρξαν προτάσεις και πολιτικές τοποθετήσεις, που βασίστηκαν σε δύο λογικές: α) ότι πρέπει κάποιος να βρει μια αφορμή για να μην ψηφίσει και β) ότι κάποιος ψηφίζει συνειδητά. Ο κ. Χιονίδης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να προτείνουν ποια έργα πρέπει να βγουν και ποια να προστεθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα ώστε αυτό να ψηφιστεί. Επανέλαβε πως είναι πλήρες και σίγουρα θα υπάρξουν βελτιώσεις με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν. "Δεν κατάλαβα από τη συζήτηση πάνω σε τι διαφωνούμε" κατέληξε.
olympiobima.gr
Την πρόταση του Τεχνικού Προγράμματος, προϋπολογισμού που αγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ, εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως...
ο δήμος Κατερίνης κατάφερε μέχρι σήμερα να υλοποιήσει σημαντικά έργα σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η Οικιστική Ανάπτυξη και οι Αστικές Αναπλάσεις, της Αγροτικής Ανάπτυξης, της Τουριστικής Ανάπτυξης Ο κ. Κυραϊλίδης παρέθεσε έργα που έχουν γίνει, υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν και πρόσθεσε: "Στην ίδια αναπτυξιακή κατεύθυνση κινείται και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου", με το ποσό να διαμορφώνεται σε 15.202.873 ευρώ. Περιλαμβάνονται επίσης έργα υπό ένταξη σε προγράμματα όπως το "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" (Leader) και το "Πράσινο Ταμείο" με το συνολικό ποσό του Τεχνικού Προγράμματος να ανέρχεται σε 25.921.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αρκετά πλήρες και δείχνει στόχευση με ρεαλιστικό τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους, τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στη συνδιαμόρφωσή του.
"Το Τεχνικό Πρόγραμμα δε δείχνει μόνο ποια έργα θα εκτελεστούν άμεσα και ποια είναι προγραμματισμένα στο καινούριο οικονομικό έτος, αλλά και το τι θα πρέπει να έχουμε ως στόχους ώστε όταν προκύψει το ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης, να μπορούμε να το προσεγγίσουμε.
Γι' αυτό κάποια πράγματα ίσως φαίνονται υπερβολικά" ανέφερε χαρακτηστικά και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του Περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης. Επιπλέον, ζήτησε να προστεθούν 23 μικρότερα έργα.
Ερωτήσεις και διευκρινίσεις
Ερωτήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα ζήτησαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο Μπάμπης Παπαδόπουλος έθεσε τρία ερωτήματα: α) αν είναι σε εξέλιξη κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης, β) πως θα ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης ο Πέλεκας και γ) τι πρόκειται να γίνει με το θέμα του Μοσχοπόταμου. Ο Χρήστος Λιανός ρώτησε ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι βασικοί στόχοι για την επόμενη πενταετία και ποια είναι τα διασφαλισμένα χρήματα που θα διατεθούν σε νέα έργα, ενώ έθεσε επίσης το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και το αν τα κατασκευαζόμενα σχολεία είναι όντως βιοκλιματικά. Ο Γιώργος Κυριακίδης ζήτησε απάντηση για το αν τελικά γίνει το γραμμικό πάρκο στη 19ης Μαϊου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένςη ανάπλασης, ενώ η Γνωσούλα Χαλαϊτζίδου ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την ανέγερση του 8ου Δημοτικού Σχολείου στο Σιδ. Σταθμό.
Απαντώντας ο κ. Κυραϊλίδης εξήγησε ότι υπάρχει οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το 8ο Δημοτικό, το οποίο σήμερα φιλοξενείται σε χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Για το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, επισήμανε ότι γίνεται συντήρηση και η πόλη είναι θωρακισμένη από την περιμετρική τάφρο, ενώ για τον Πέλεκα υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη.
Το λόγο έλαβε και ο κ. Χιονίδης δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το 8ο δημοτικό και τόνισε πως η περιμετρική τάφρος που έγινε από τον πρώην δήμαρχο Σίμο Χαραλαμπίδη και τα επιπλέον έργα η πόλη είναι θωρακισμένη. Για την αντισεισμική προστασία πρότεινε να γίνει για το δήμο Κατερίνης μελέτη αντισεισμικής εκτίμησης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέρος της οποίας θα είναι και η εξέταση του ρήγματος μεταξύ Κορινού - Κάτω Αγ. Ιωάννη και του κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την περιοχή.
"Εμείς βάλαμε το Λεύκο Ποταμό στην πόλη, ο οποίος με τον Περιφερειακό μπαίνει στον ιστό της Κατερίνης" επισήμανε ο δήμαρχος, ενώ όσον αφορά στο Γραμμικό Πάρκο η καθυστέρηση οφείλεται στο κράτος. Πρότεινε επίσης την αξιοποίηση του υπέργειου κομμάτι της υπογειοποίησης για να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος με τα παλιά βαγόνια, τις ράγες κ.τ.λ., καθώς και η δημιουργία του Οικομουσείου της Φύσης και του Ανθρώπου στο στρατόπεδο της Νεοκαισάρειας.
Εισηγήσεις
Τη θέση του "Άλλου Δρόμου" εισηγήθηκε ο κ. Λιανός, ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι έχει γίνει ήδη επαφή με το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών για τεχνικά ζητήματα. "Η ουσία είναι ότι στα περισσότερα έργα επικρατεί προχειρότητα, αφού ξεκινάμε από πρόχειρες μελέτες και καταλήγουμε σε πρόχειρη εφαρμογή. Η άλλη κατηγορία έργων είναι αυτά που υπερκοστολογούνται και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμά τους είναι σημαντικό για την πόλη" υπογράμμισε. Ο "Άλλος Δρόμος", συνέχισε, θέλει να αλλάξει η νοοτροπία, σημείωσε ο κ. Λιανός και αναρωτήθηκε αν θα διοργανωθούν ποτέ αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, ενώ για το θέμα των αναπλάσεων εφαρμόζεται ο ίδιος κανόνας: κυβόλιθοι παντού. "Αυτό δεν είναι αρχιτεκτονική και δεν εκφράζει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Υπάρχει πρόβλημα στο αστικό κέντρο και πρέπει να δώσουμε μια άλλη εικόνα και μια νέα πνοή στην Κατερίνη" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιανός.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Μακρίδης τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια των δημοτικών συμβούλων τουλάχιστον 2 μέρες νωρίτερα. "Είμαστε αρνητικοί ως συνδυασμός και δεν θα ψηφίσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα" επισήμανε.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος και σχετικά με τις αναπλάσεις των Αστικών ανέφερε πως έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα και υπάρχουν προβλήματα και κακοτεχνίες που προκαλούν τα παράπονα των πολιτών. Για το Γραμμικό Πάρκο σημείωσε πως ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Έθεσε επίσης το θέμα των όρων εργασίας των εργαζομένων στα έργα και δήλωσε πως είναι υπέρ μιας δημόσιας κατασκευαστικής υπηρεσίας. Κλείνοντας εξήγησε ότι από θέση αρχής η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν υπερψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γιαννούλης σημείωσε πως η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως από τη μία υπήρξε μια ανάγνωση ενός Τεχνικού Προγράμματος, που ένα μέρος του το αγνοεί ο δήμαρχος και από την άλλη τον επικεφαλής της δημοτικής αρχής να θέτει το πλαίσιο του προγράμματος με άλλη φιλοσοφία και άλλη στόχευση. "Θα συνηγορήσω με τη δεύτερη εικόνα. Θεωρούμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι πολιτική και θα θέλαμε να υπάρχει μια προσπάθεια να συνεδεθούν οι δημότες με το δίκτυο φυσικού αερίου ή μια εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καύση ακατάλληλων υλικών και πρόταση άμεσων παρεμβάσεων. Δε θέλουμε να υπάρχει ανάγνωση αριθμών, αλλά μια τεκμηριωμένη πολιτική γενναία πρόταση για το πως θα χρηματοδοτήσουμε τις παιδικές χαρές. Αυτά δεν υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα που αναγνώστηκε κακήν κακώς με τη λογική της αφήγησης" ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Ο κ. Γιαννούλης πρόσθεσε πως όποιος διαβάσει το πρόγραμμα δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το συνολικό σχέδιο για το επόμενο διάστημα και σημείωσε πως δεν αρκεί η τεχνογνωσία των υπηρεσιακών παραγόντων, οι ευφάνταστες προσεγγίσεις αντιδημάρχων και δημ. συμβούλων και οι φαντασιώσεις του καθενός για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, αλλά και η άποψη των δημοτών. "Ας μην τον φοβηθούμε τον κόσμο, δε δαγκώνει. Εμείς δηλώνουμε παρών στο σκέλος της αποτύπωσης ενός πιο δημιουργικού προγράμματος" τόνισε και συμπλήρωσε πως για το κρίσιμο ζήτημα του Γραμμικού Πάρκου στη 19ης Μαϊου να γίνει ένα τοπικό δημοψήφισμα, ενώ ο "Άλλος Δρόμος" είναι θετικά διακείμενος και στη δημιουργία πάρκου στο Σιδ. Σταθμό.
Άλλες τοποθετήσεις
Επί του τεχνικού προγράμματος τοποθετήθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δ. Ντούρος σημείωσε ότι ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων και των υπηρεσιών του δήμου, ενώ η δημοτική αρχή δέχεται να συζητηθούν όλες οι προτάσεις.
Ο Γ. Φάκας επισήμανε ότι τα τεχνικά έργα θα πρέπει να τα αποφασίζουν εν μέρει οι ίδιοι οι πολίτες, ενώ ο Αλ. Γιουμίδης συνεχάρη την τεχνική υπηρεσία και ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα η επέκταση των κοιμητηρίων της Γανόχωρας. Ο Ν. Παπαζιώγας εξήγησε πως τα προηγούμενα χρόνια ο Πέλεκας ήταν εκτός σχεδίου, ότι ακόμη και το 2008 που υπήρξε έντονη βροχόπτωση η Κατερίνη δεν είχε πρόβλημα και πως η 19ης Μαϊου δεν είναι χαρακτηρισμένη ως δρόμος αλλά ως ποτάμι. Πρόσθεσε δε πως το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου είναι 18 χλμ, αλλά παρά την κρούση που έχει γίνει προς τη ΔΕΠΑ για σύνδεση τουλάχιστον των δημοσίων κτιρίων δεν έχει υπάρξει απάντηση.
Ο Στ. Μπουσνάκης επισήμανε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα καλύπτει τα αιτήματα των τοπικών συμβουλίων και τις στοχεύσεις του δήμου και τόνισε πως υπάρχουν καινοτόμες δράσεις όπως είναι η ψηφιοποίηση φακέλων και όλου του αρχείου της Πολεοδομίας, ενώ πρότεινε να ενταχθεί και το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης ρεμάτων. Ο Δ. Βαϊνάς υπογράμμισε πως στο πρόγραμμα αποτυπώνονται το όραμα και οι στόχοι για το 2015 με έργα μικρά σε κάθε χωριό, με έργα μεγαλόπνοα και στρατηγικού σχεδιασμού που θα προάγουν την ανάπτυξη. "Φαίνεται η πρόθεση οι κάτοικοι της περιφέρειας να νιώσουν ισότιμοι με τους κατοίκους της Κατερίνης" τόνισε.
Απαντώντας ο δήμαρχος ενημέρωσε πως για τις παιδικές χαρές προβλέπονται ποσά 180 χιλ. ευρώ για τη συντήρησή τους και 220 χιλ. ευρώ για προμήθεια οργάνων. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που αφρούν στην προστασία του περιβάλλοντος και πως τίποτα δεν είναι τυχαίο ή ατάκτως ερειμένο.
Κλείνοντας ο δήμαρχος επισήμανε ότι υπήρξαν προτάσεις και πολιτικές τοποθετήσεις, που βασίστηκαν σε δύο λογικές: α) ότι πρέπει κάποιος να βρει μια αφορμή για να μην ψηφίσει και β) ότι κάποιος ψηφίζει συνειδητά. Ο κ. Χιονίδης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να προτείνουν ποια έργα πρέπει να βγουν και ποια να προστεθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα ώστε αυτό να ψηφιστεί. Επανέλαβε πως είναι πλήρες και σίγουρα θα υπάρξουν βελτιώσεις με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν. "Δεν κατάλαβα από τη συζήτηση πάνω σε τι διαφωνούμε" κατέληξε.
olympiobima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου