Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μίνι μπέργκερ

Μικρά στο μάτι αλλά μεγάλα στην απόλαυση, τα μίνι μπέργκερ είναι η ιδανική λύση για πάρτι και συναθροίσεις με τους φίλους σου. Τι λες; Θα ενδώσεις στον πειρασμό;

Υλικά
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • ½ φλιτζ. νερό
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γραμμ.
  • 1 αβγό

Για τα μπέργκερ

  • 700 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές γούστερ σος
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κομμάτι τυρί τσένταρ

Για το σερβίρισμα
  • Μουστάρδα
  • Κέτσαπ
  • Φύλλα μαρουλιού
  • Φέτες ντομάτας
  • Ψημένα κρεμμύδια

Διαδικασία

Για τα ψωμάκια: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Κρατάμε ½ φλιτζ. αλεύρι χωριστά. Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαγιά. Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια τη ζύμη. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα λαδωμένη. Ελαφρά πατάμε την επιφάνεια να γίνουν πλακέ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώνουν για 40' σε ζεστό σημείο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12´ μέχρι να ροδίσουν.

Για τα μπέργκερ: Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Φτίαχνουμε 14 μίνι μπέργκερ. Τα γεμίζουμε με 1 κομμάτι τυρί ή με τριμμένο τυρί. Σφραγίζουμε καλά το τυρί μέσα στο burger και τα πατάμε καλά γιατί με το ψήσιμο φουσκώνουν και μαζεύουν. Τα ψήνουμε από 3'-4´ από κάθε πλευρά, ανάλογα πόσο ζουμερά ή καλοψημένα τα θέλουμε. Μπορούμε να τα ψήσουμε σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι, σε γκριλιέρα, σε τοστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου. Ανοίγουμε τα φρυγανισμένα ψωμάκια στη μέση. Αλείφουμε με λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα, βάζουμε φύλλα μαρουλιού, λεπτές φέτες ντομάτας, ψημένα κρεμμύδια και γεμιστά ζουμερά μπέργκερ. Καλύπτουμε με το ψωμάκι και καρφώνουμε με ξυλάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου