Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Άγνωστες φωτογραφίες της σορού του Τσε βρέθηκαν σε κουτί πούρων

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην ισπανική Σαραγόσα, μέσα σε ένα κουτί πούρων βρέθηκαν -47 χρόνια μετά- φωτογραφίες της σορού του Τσε Γκεβάρα που είχε τραβήξει φωτορεπόρτερ και είχε δώσει αντίγραφά τους σε ιερέα φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες είναι...
γνωστές ή αναγνωρίσιμες, άλλες όχι, ενώ στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα Ταμάρα Μπούνκε.

Τις φωτογραφίες τράβηκε ο Μαρκ Χούτεν, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι περισσότερες είναι από τη σορό που έχει τοποθετηθεί για «επιθεώρηση» και «επίδειξη» από αστυνομικούς -εξ ου και ορισμένες είναι αναγνωρίσιμες.

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα.

Οι φωτογραφίες, όπως αναφέρει η El Pais, έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.






 


Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου