Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πώς μεταδίδεται ο ιός Εμπολα

Ο ιός Εμπολα μπορεί να εισέλθει στο σώμα ενός υγιούς ανθρώπου μέσω της μύτης, του στόματος, των οφθαλμών, καθώς και με την σεξουαλική επαφή.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, εξηγεί στην ηλεκτρονική του έκδοση όσα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για τον ιό προκειμένου να μπορέσει να προστατευθεί.
Ο ιός βρίσκεται στα υγρά του ασθενούς (ιδρώτας, δάκρυ, αίμα ή άλλα σωματικά υγρά, όπως... σάλιο, εμετός, ούρα ή κόπρανα). Εάν ένας υγιής άνθρωπος έρθει σε επαφή με τα υγρά αυτά μέσω του στόματος, της μύτης, ή των ματιών του, τότε ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό. Ενας άλλος πιθανός κίνδυνος μόλυνσης είναι μέσω των τραυματισμών του δέρματος και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Εφόσον ο ασθενής παραμένει χωρίς συμπτώματα, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Μόλις όμως εμφανίσει συμπτώματα θεωρείται ότι μπορεί να μολύνει κάποιο άλλο άτομο με τους πιο πάνω τρόπους.

Οπως αναφέρει το Spiegel, τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο με 21 μέρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν ξαφνικό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, αδυναμία και πόνο στον αυχένα. Σε κατοπινό στάδιο εμφανίζονται διάρροια και έμετος, καθώς και εξανθήματα και σε αρκετές περιπτώσεις αιμορραγία των βλεννογόνων στο γαστρεντερικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Ο ιός κτυπά μετά το συκώτι και τα νεφρά και οι ασθενείς καταλήγουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου