Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μπαίνει τάξη στην οστρακοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπο

Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια, για να μπει τάξη στην οστρακοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπο. Τώρα πλέον, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1999 και αφορά στον καθορισμό της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΟΑΥ) στο Θερμαϊκό, εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται η κατάθεση του... σχεδίου Π.Δ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος «περί χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης και άλλες διατάξεις», ο 2742, βάσει του οποίου καθορίζονται οι ΠΟΑΥ, ψηφίσθηκε το 1999. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2014 και η προβλεπόμενη διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αφού το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που συντάχθηκε από τη Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, βρίσκεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυκης και Τροφίμων για τυχόν συμπληρώσεις, ώστε μετά να πάει για έγκριση στο ΣτΕ.

Με τον καθορισμό της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού(έχει καθοριστεί η ΠΟΑΥ Πιερίας), τίθεται το πλαίσιο για την ορθολογική λειτουργία της οστρακοκαλλιέργειας στην περιοχή της Ελλάδας που κρατάει τα σκήπτρα στην παραγωγή μυδιού ειδικά, ενός προϊόντος εξαγώγιμου που σε ποσοστό 80% κατευθύνεται στις αγορές της Ευρώπης.

Με τον καθορισμό της ΠΟΑΥ, θα λήξει και η εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό παραγωγών, αφού η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, δεν ανανέωνε τις άδειες τους τα τελευταία 4-5 χρόνια, ενόψει καθορισμού της ειδικής Περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των μη νόμιμων μονάδων. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων μονάδων, σήμερα, είναι ίσος και μεγαλύτερος των νόμιμων.

Η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου θα βάλει τάξη σε μία κατάσταση ...σύνθετη, όπου λειτουργούν μονάδες νόμιμες, μονάδες με μερική αδειοδότηση αλλά και παράνομες. Με την ΠΟΑΥ, διατίθεται θαλάσσια έκταση 31.000 στρεμμάτων, στην οποία μπορούν να παραχθούν ως και περίπου 27.000 τόνοι οστρακοειδών ετησίως, μέσω κυρίως εντατικών μονάδων εκτροφής (πλωτών και πασσαλωτών). Την περιοχή θα διαχειρίζεται η «ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου Α.Ε.».

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του φορέα διαχείρισης, έχουν συνταχθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε ζώνη οστρακοκαλλιέργειας στην ΠΟΑΥ- Χαλάστρας, Κυμίνων- Μαλγάρων, Κλειδίου- Αγγελοχωρίου- έτσι που η εγκατάσταση των μονάδων στις προκαθoρισμένες θέσεις θα γίνει χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες διαδικασίες και δαπάνες από τους παραγωγούς, όπως επισημαίνεται από τους συμβούλους του έργου, «Νέαρχο» και «Alpha Mentor».

Παρότι πολλές μονάδες λειτουργούν σε ένα καθεστώς... μη νόμιμο, δεν τίθεται ζήτημα ασφαλούς κατανάλωσης των οστρακοειδών καθώς, όπως τόνισε στη Voria.gr ο διευθυντής της περιφερειακής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γιώργος Βαφειάδης, ο Θερμαϊκός Κόλπος ελέγχεται τακτικότατα, σε εβδομαδιαία βάση, για μικρόβια, βαρέα μέταλλα, χημικούς ρυπαντές, για τοξικό φυτοπλαγκτόν κα.

Οι έλεγχοι στις ποσότητες που εξάγονται είναι διπλοί καθώς, τα μύδια και τα άλλα όστρακα που εξάγονται σε ευρωπαϊκές χώρες, ελέγχονται και από τους παραλήπτες για την περίπτωση που έχουν υποστεί κάποια αλλοίωση στη διάρκεια της μεταφοράς.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού της ΠΟΑΥ, η μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό περνάει στην επόμενη φάση της πιο σωστά οργανωμένης λειτουργίας, όπου οι παραγωγοί θα καλλιεργούν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της νομοθεσίας (παρατηρείται το φαινόμενο να βάζουν τις αρμαθιές πολύ πυκνά) και, δεν θα προσθέτουν στρέμματα πάνω στα αδειοδοτημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου