Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει την απαγόρευση του δανεισμού και της άντλησης κεφαλαίων από την Ευρώπη, την οποία έχει επιβάλει σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις της Ρωσίας, όχι μόνο στις τράπεζες, ενώ πιθανόν στις κυρώσεις της θα...
συμπεριλάβει και την επιβολή απαγόρευσης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να εισέρχεται στην ΕΕ, ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τα δύο μέτρα είναι ανάμεσα σε αυτά τα οποία τέθηκαν υπό εξέταση κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προετοιμάσει το τελικό σχέδιο για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για αυτήν που οι δυτικές χώρες αποκαλούν εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας έως αύριο Τετάρτη. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν αποφασίσει για τη μορφή και το εύρος των κυρώσεων ως την Παρασκευή.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάστηκαν είναι η απαγόρευση της χορήγησης κοινοπρακτικών δανείων από την ΕΕ σε δημόσιες τράπεζες, σε θεσμούς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στο δημόσιο στη Ρωσία.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να περιοριστεί χρονικά ακόμη περισσότερο, από τις 90 σε 30 ημέρες, η προθεσμία μετά την οποία δεν επιτρέπεται η πώληση χρεογράφων και αξιογράφων που ανήκουν σε ρωσικές τράπεζες εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή απαγόρευσης στις αγορές ρωσικών παραγώγων.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις που κυκλοφόρησαν χθες ήταν να διευρυνθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών προϊόντων που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης — τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Προτάθηκε να απαγορευθεί σε όλες τις ρωσικές εταιρείες, και όχι μόνον αυτές του αμυντικού τομέα όπως είχε οριστεί στο πακέτο των κυρώσεων του περασμένου Ιουλίου, να αγοράζουν τέτοια προϊόντα.

Ακόμη, συζητείται η επέκταση της απαγόρευσης στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και οι εγγυήσεις παροχής τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η Ρωσία επίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπάργκο από την ΕΕ σε ό,τι αφορά πολιτιστικές, οικονομικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πιθανόν θα επιβληθεί σε συντονισμό με χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.

Το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα συναλλαγών της SWIFT (Παγκόσμια Εταιρεία Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών), δεν εξετάστηκε διότι το μέτρο αυτό κρίθηκε προς το παρόν υπερβολικό.

Το σχέδιο των κυρώσεων έχει διχάσει τους ηγέτες της ΕΕ "η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι επικίνδυνη"

Η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να τροποποιηθούν μερικά τμήματα των νέων εμπορικών μέτρων που προτείνει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, προειδοποιώντας πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι επικίνδυνη. Ο Σομπότκα, μετά τη σύνοδο κορυφής του σαββατοκύριακου, επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να φέρει αντίρρηση σε νέα μέτρα και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά τους. Αφού παρέλαβε τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης πως η χώρα θα διατυπώσει υποδείξεις, τις οποίες δεν διευκρίνισε, πάνω στις προτάσεις, αλλά επισήμανε επίσης ένα ευρύτερο πρόβλημα στην προσέγγιση της ΕΕ.

"Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βλάπτει τον εαυτό της με κυρώσεις. Θεωρώ πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα", δήλωσε. "Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς να αξιολογηθεί η πρόταση της Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να τροποποιηθεί ώστε να βλάπτει όσο το δυνατόν λιγότερο την Τσεχική Δημοκρατία και τα εθνικά μας συμφέροντα", πρόσθεσε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας. "Το πρόβλημα είναι πως, αν οι κυρώσεις κλιμακωθούν τώρα, θα υπάρξει αντίδραση από τη Ρωσία και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή ποιες επιπτώσεις θα έχει το επόμενο κύμα των κυρώσεων της Ρωσίας σε βάρος των χωρών της ΕΕ", εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις "χωρίς νόημα και αντιπαραγωγικές" και έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να βλάπτουν τα συμφέροντα της Σλοβακίας.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία είναι επίσης επιφυλακτικές. Οι αυστριακές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονται σε 1.200 και από αυτές οι 550 έχουν εκεί παραρτήματα ή θυγατρικές, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι 160 φέρεται να πλήττονται άμεσα από τις κυρώσεις, με την απαγόρευση εξαγωγών να αφορά τομείς για τους οποίους οι περυσινές αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 125 εκατομμύρια ευρώ και φέτος προφανώς θα είναι μηδενικές. Επιπλέον η Βιέννη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έδρα ρωσικών επιχειρήσεων για τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τράπεζα Sberbank Europe —που αγόρασε την αυστριακή Volksbank International— να συντονίζει από τη Βιέννη ένα δίκτυο 277 παραρτημάτων της σε δέκα χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου