Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μόδα και το Μέλλον της Αφαίρεσης των Τατουάζ

«Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα για την αφαίρεση τατουάζ». Αυτά ήταν τα πρώτα μου λόγια προς την άλλη γραμμή του τηλεφώνου πριν από λίγες ημέρες και το βλέμμα του κολλητού μου έδειχνε αρκετά έκπληκτο.
Λογικό, αν σκεφτείς ότι «χτύπησα» το πρώτο μου τατουάζ πριν...
από 5 μήνες. «Σκέφτεσαι να το αφαιρέσεις;» με ρώτησε γεμάτος απορία. Όχι, εγώ δεν το σκέφτομαι, αλλά αρκετοί άνθρωποι κάνουν τη κίνηση και ακόμα περισσότεροι το σκέφτονται τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα τατουάζ ήταν και είναι περίεργη. Ακόμα θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν κάποιος είχε tattoo οι περισσότεροι πίστευαν ότι άνηκε σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: ναυτικός, περιθωριακός (κατά πάσα πιθανότητα καλλιτέχνης) και (πρώην) φυλακισμένος. Και μετά ήρθαν τα zeros και μαζί τους και η «απελευθέρωση». Μέσα σε μια δεκαετία τα τατουάζ έφυγαν από τον underground κόσμο, έγιναν μόδα, συνδυάστηκαν με την τέχνη, σε βαθμό που το να έχεις «χτυπήσει» ένα θεωρείται πιο mainstream και από τα τραγούδια της Lady Gaga!

Όμως κάθε νόμισμα έχει και δύο πλευρές. Όπως κάθε μόδα, έτσι όπως έρχεται, έτσι εύκολα φεύγει στο τέλος. Έτσι και η μόδα των τατουάζ δείχνει να περνάει (ή τουλάχιστον πλέον δεν θεωρείται κάτι τόσο must και μαγκιά). Και μαζί με τα tattoo που σβήνονται, σβήστηκε και η φράση-δικαιολογία των γονιών στην σκέψη του παιδιού τους να «χτυπήσει» την επανάστασή του: «Αλήθεια, θέλεις να σημαδέψεις το σώμα σου για πάντα; Με κάτι που δεν μπορείς να το σβήσεις;». Γιατί πλέον η αφαίρεση των τατουάζ θεωρείται κατά πολλούς το επάγγελμα του μέλλοντος.

Άλλωστε η απέναντι όχθη του Ατλαντικού έχει δείξει ήδη την... νέα τάση. Ήδη πολλοί διάσημοι είναι αυτοί που επιλέγουν να αφαιρέσουν τα «χτυπήματα» της νιότης τους, είτε επειδή το μετάνιωσαν είτε επειδή πλέον το τατουάζ δεν τους εκφράζει. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις μόδες, πολύ σύντομα θα «εξαπλωθεί» σε όλο τον κόσμο.



Photo via Flickr user Newtown Grafitti

Άλλωστε στην Ελλάδα αρκετοί είναι οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί που ασχολούνται με την αφαίρεση των τατουάζ. Λογικό καθώς «όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να βγάλει ένα τατουάζ που έκανε παλιά, για τους δικούς του λόγους ο καθένας» μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Στέλιος Κοτζαμπασάκης.

Και μας εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι για την αφαίρεση των τατουάζ.

* Με την αφαίρεση της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος που περιέχει το τατουάζ με δερμοαπόξεση ή με τη χρήση ειδικού δερμοτόμου. Η τεχνική αυτή δεν είναι χρονοβόρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε τατουάζ μικρού βάθους ενώ σε μεγαλύτερου βάθους μπορεί να παραμείνει ουλή ή δυσχρωμία.

* Με την αποσύνθεση και απομάκρυνση της μελάνης, χωρίς να προκληθεί βλάβη του δέρματος, με τη βοήθεια παλμικού Laser χρωστικής. Η τεχνική αυτή απαιτεί πολλές συνεδρίες και είναι αποτελεσματική ιδιαίτερα στα επιφανειακά μαύρου χρώματος τατουάζ.

«Βέβαια η διάρκεια για την αφαίρεση του τατουάζ εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ. Για παράδειγμα ένα μικρό tattoo θα θέλει δύο με τρεις συνεδρίες και η όλη διαδικασία κρατάει περίπου ένα μήνα» μας τονίζει. Όσο για το κόστος της αφαίρεσης; «Να υπολογίζετε ότι η κάθε συνεδρία κοστίζει περίπου από 200 έως 300 ευρώ» συμπληρώνει. Άρα εύκολα καταλαβαίνουμε πως αν θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα τατουάζ που να καλύπτει όλη την πλάτη, το κόστος της διαδικασίας θα φτάσει τις μερικές χιλιάδες ευρώ.



Photo via Flickr user Cristian Borquez

Γιατί όμως ξαφνικά, όλα γύρισαν τούμπα; Μίλησα με τον Δημήτρη, έναν φίλο που «χτυπάει» τατουάζ πάνω από μια δεκαετία και ακόμα δεν έχει μπει στο τριπάκι να αφαιρέσει κάποιο. Αλλά μπορεί να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. «Κοίτα να δεις, πολλοί είναι αυτοί που έκαναν τατουάζ ενώ ήταν αρκετά νέοι. Άρα είναι λογικό να μην τους εκφράζει πλέον. Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα τα “ερωτικά” τατουάζ. Σκέψου να έχεις “χτυπήσει” το όνομα της κοπέλας με την οποία χώρισες. Δεν είναι και το πιο ωραίο» μου λέει με νόημα και συμπληρώνει: «Βέβαια υπάρχουν και οι επαγγελματικοί λόγοι. Όταν είσαι νέος είσαι και κάπως επαναστάτης. Αλλά στην πορεία που πρέπει να φορέσεις κοστούμι και να είσαι στο γραφείο, ξέρεις ότι οι εργοδότες δεν θέλουν τα τατουάζ που φαίνονται. Άρα σβήνεις αυτά που είναι σε εμφανές σημείο».

Για το τέλος πάντως ο Δημήτρης κράτησε την πιο καλλιτεχνική πλευρά: «Η δημιουργία των τατουάζ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό να αγγίζει την τέχνη. Άρα όταν έχεις “χτυπήσει” ένα σχέδιο πριν από αρκετά χρόνια και τώρα το κοιτάς και σου μοιάζει άσχημο, προτιμάς να το αφαιρέσεις και να κάνεις κάτι καινούργιο. Πιο ωραίο».

Συμπέρασμα από όλα αυτά; Ναι, το σίγουρο είναι πως οι μόδες όπως «γεννιούνται» έτσι «πεθαίνουν». Όταν η μόδα έχει να κάνει με τατουάζ, καλό είναι να το σκεφτούμε πρώτα καλά και να είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε να «χτυπήσουμε». Καλύτερα δεν είναι έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου