Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες είχαν ύψος τέσσερα μέτρα με τα βάθρα τους!

Τα αγάλματα αυτά καθεαυτά είχαν ύψος 2,27 μέτρα, όμως στέκονταν σε βάθρα ύψους 1,80 μέτρων - Από το άνοιγμα θύρας κάτω από τα αγάλματα θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τρίτο θάλαμο και από εκεί θα δουν το τέταρτο, έκκεντρο θύρωμα - Μενδώνη: Το μνημείο είναι... του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρα τα βάθρα πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες οι Καρυάτιδες στον Τάφο της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το xronometro.com, το καθένα από τα μαρμάρινα βάθρα έχει ύψος 1,80 μέτρα, ενώ αυτά καθεαυτά τα αγάλματα έχουν ύψος 2,27 μέτρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι, έχουμε εντυπωσιακά δημιουργήματα με συνολικό ύψος που ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιβλητική την παρουσία τους στην είσοδο του τρίτου θαλάμου του Τύμβου.

Όπως φαίνεται όμως, τα μαρμάρινα βάρθρα των Καρυατιδών είναι κενά γραφής, δηλαδή δεν φέρουν κάποιο σύμβολο, πόσο μάλλον επιγραφή, που να απαντά στα δεκάδες ερωτήματα που έχει δημιουργήσει στην αρχαιολογική ομάδα, την επιστημονική κοινότητα αλλά και το κοινό η ανασκαφή. Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Καρυάτιδες αποδεικνύονται και αυτές «Σφίγγες» κρατώντας καλά κρυμμένο το μυστικό του Τάφου, δηλαδή το ποιος είναι θαμμένος εκεί.
Εν τω μεταξύ έχει αποκαλυφθεί πλήρως το δάπεδο του πρώτου θαλάμου πίσω από τις Σφίγγες, το οποίο δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο, όπως και τα βάθρα. Δεν φέρει ψηφιδωτές απεικονίσεις ή άλλη διακόσμηση, που ίσως οδηγούσε σε κάποια συμπεράσματα για τη χρήση του χώρου και την ταυτοποίησή του με κάποιον ή κάποιους νεκρούς.

Πλέον οι εργασίες της ανασκαφικής ομάδας εστιάζονται στον αποκαθαρισμό από τα χώματα της θύρας που βρίσκεται κάτω από τις Καρυάτιδες, ώστε οι αρχαιολόγοι να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, στο τέλος του οποίου υπάρχει το τέταρτο θύρωμα. Το θύρωμα αυτό όπως έχει ανακοινωθεί είναι έκκεντρο σε σχέση με τα προηγούμενα και μικρότερο στο άνοιγμα, γεγονός που κάνει τη σημασία του ακόμα μεγαλύτερη. Με βάση πληροφορίες από την ανασκαφή, το θύρωμα αυτό είναι πιθανόν να έχει υπόγεια κατεύθυνση, δηλαδή ο επόμενος, τέταρτος χώρος, να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους τρεις του μνημείου.

Μενδώνη: Το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ.


Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επέμεινε στην άποψη ότι «το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τη χρονολογία την οποία δίνει η ανασκαφική ομάδα και η επικεφαλής της.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ξέρουμε ποιος ή ποιοι είναι οι ένοικοι του τάφου της Αμφίπολης, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι απαντήσεις θα έχουμε, όταν τελειώσει η ανασκαφή.

«Η ανασκαφική διαδικασία είναι αρκετά χρονοβορά και όσο πιο κοντά είναι κανείς στο τέλος τόσο πιο σύνθετα γίνονται τα πράγματα. Η ανασκαφέας έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου έναν μήνα από τώρα, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε η κ. Μενδώνη, αναφέροντας, ωστόσο ότι αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα όριο το οποίο δεν θα αλλάξει είτε νωρίτερα είτε αργότερα.

Πάντως τελευταία πυκνώνουν και οι εικασίες που αναφέρουν ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης δεν είναι Τάφος αλλά άλλου είδους μνημείο, όπως ηρώο ή και μαντείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου