Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες χώρες για το 2014

Ποια χώρα έχει την καλύτερη φήμη και τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το Reputation Institute (Ινστιτούτο Φήμης), μία ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη, δημοσιοποίησε το πέμπτο ετήσιο “Country RepTrak” ή αλλιώς τον κατάλογο με τις... “πιο αξιόπιστες χώρες στον κόσμο”. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση ενός καταλόγου με 55 χώρες.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να συμβουλεύσει τα κράτη πώς να προωθήσουν την αξιοπιστία τους παγκοσμίως, αλλά και τις εταιρείες, που θέλουν να ξέρουν πώς η χώρα προέλευσής τους επηρεάζει τη φήμη τους στο εξωτερικό.

Οπως μεταδίδει το Forbes, φέτος προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στη λίστα. Αντί να συμπεριλάβει τα κράτη, που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία και πληθυσμό ή βρίσκονται στην επικαιρότητα λόγω οικονομικών, πολιτικών και φυσικών γεγονότων, αποφάσισε να εξετάσει τις 55 χώρες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται κράτη με μικρό ΑΕΠ, όπως ηΑιτή και το Ιράκ, ενώ προστέθηκαν μεγαλύτερες οικονομίες, όπως το Κουβέιτ και η Ρουμανία.

Στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται η Ελβετία (76 βαθμοί), εκθρονίζοντας τον Καναδά( 75,6 βαθμοί) στη δεύτερη, ο οποίος κατείχε τα πρωτεία τα τελευταία τρία χρόνια. Στην τρίτη από τη δεύτερη θέση κατέβηκε η Σουηδία (75,1 βαθμοί), ενώ η Φινλανδία αναρριχήθηκε στην όγδοη από την τέταρτη θέση που ήταν πέρυσι. Ακολουθούν Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Γερμανία.

Εντύπωση προκαλεί η χαμηλή θέση των ΗΠΑ, που βρίσκονται στην 22η θέση, πίσω από τη Βραζιλία και μόλις μία θέση μπροστά από την Τσεχία. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις, όπως η Ιρλανδία (12η), η Ιταλία (16η), η Γαλλία (17η), η Ισπανία (18) και η Πορτογαλία (19η).

Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα στην 31η θέση με 52,3 βαθμούς. Η Τουρκία βρίσκεται στην 39η θέση με 48,1 βαθμούς, ενώ Κίνα και Ρωσία στην 50η και 52η θέση αντιστοίχως.

Για την κατάρτιση της λίστας το Ινστιτούτο διεξήγαγε online έρευνα, θέτοντας ερωτήματα σε 27.000 καταναλωτές στις χώρες της G8 από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2014. Παράλληλα, απηύθυνε ερωτήσεις σε 30.0000 άτομα στις 12 χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες, που δεν είναι μέλη της G8.

Οι τρεις γενικές ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι κάτοικοι των εξεταζόμενων χωρών ήταν οι εξής: Εάν έχουν “καλή αίσθηση” για τις χώρες αυτές, εάν τις θαυμάζουν ή τις σέβονται, εάν τις εμπιστεύονται και πιστεύουν ότι “έχουν γενικά καλή φήμη”. Στη συνέχεια, τέθηκαν κι επιμέρους ερωτήματα.

Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για την προσέλκυση τουριστών, που θέλουν να ξοδέψουν χρήματα για ψυχαγωγία, ιδιωτικών επιχειρήσεων που αναζητούν χώρες για επενδύσεις, καθώς και καταναλωτών που αγοράζουν ξένα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου