Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

Έρχεται και νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) εντός του έτους.

Σύμφωνα με τον... πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάση Καπωτά, ο οποίος μίλησε στα «ΝΕΑ», η επερχόμενη νέα μείωση, που έρχεται ύστερα από το «ψαλίδι» 5,2% του Ιουλίου, θα είναι της τάξης του 3%.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2014, το ΕΤΕΑ αναμένει έλλειμμα της τάξης των 170 εκατ. ευρώ και με τη μείωση ύψους 5,2% στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν περί τα 70 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ τον μήνα). Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν μηδενίζει το έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι νέες περικοπές εντός του έτους να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΕΤΕΑ καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε 1.044.000 συνταξιούχους, στους οποίους περιλαμβάνονται 45.505 συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, 174.192 συνταξιούχοι του ΤΕΑΔΥ, 28.450 του ΤΕΑΥΕΚ, 25.784 του ΤΑΔΚΥ καθώς και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ (32.549), του ΟΤΕ (25.871), των ΕΛΤΑ (9.343), της ΕΥΔΑΠ (3.202) και της πρώην ΕΡΤ (4.477).

Επίσης, σημειώνεται ότι το Ταμείο πλέον λειτουργεί ως φορέας «καθορισμένων εισφορών» και όχι «παροχών». Με άλλα λόγια, ο ασφαλισμένος, ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχει δώσει, δεν έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του στο τέλος του εργάσιμου βίου.

Αλλαγές κάθε τρεις μηνες


Από φέτος, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΤΕΑ, εφαρμόζεται η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», η οποία κρύβει νέες περικοπές, καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδονται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», αποκαλύπτεται ότι κατά τη διάρκεια υπολογισμού της πρόσφατης μείωσης στο ΕΤΕΑ και ενώ στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν η μείωση να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 8%, ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου υπολογίσθηκε με βάση τα έσοδα του ΕΤΕΑ το πρώτο τετράμηνο του 2014.

Εάν για τον καθορισμό του κρίσιμου συντελεστή υπολογίζονταν τα έσοδα του Ταμείου το 2013, τότε η μείωση θα έπρεπε να είναι σχεδόν τριπλάσια, φθάνοντας το 15%.

Με τον ίδιο τρόπο, οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από την 1/1/2015.

Οι αλλαγές

Η στόχευση του Ν. 4052/2012, όπως τονίζει ο κ. Καπωτάς, δεν είναι μόνο τα αποθεματικά των εντασσομένων πλεονασματικών Ταμείων, αλλά και μια σειρά αλλαγών.

1. Καταργεί το διανεμητικό σύστημα και δημιουργεί ένα καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων.

2. Καθορίζει το ποσό σύνταξης με:

(α) Δημογραφικά δεδομένα από επίσημους πίνακες θνησιμότητας.

(β) Εισάγει το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.

(γ) Πρωτοπορεί εισάγοντας την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιόδοχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου.

(δ) Προβλέπει συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση στις νέες και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

(ε) Επιβάλλει μηδενικό έλλειμμα.

Σε περίπτωση που προκύψει έλλειμμα, τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αποκλειόμενης κάθε μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό

Σημειώνεται ότι από το 2011 μέχει σήμερα, έχουν γίνει τέσσερις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε απώλειες από 24 έως 272 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.





newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου