Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Από Παρασκευή το χαράτσι για όλους

Από την 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως ανακοίνωσε χθες η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των...
δόσεων για την αποπληρωμή του «χαρατσιού», αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα γίνει μάλλον σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να αποπληρώνεται έως το τέλος Αυγούστου.

Ο φόρος ακινήτων από φέτος δεν θα έρθει με το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email τους, ότι το εκκαθαριστικό τους έχει αναρτηθεί στη σελίδα του TAXIS, στην εφαρμογή δηλώσεων Ε9, από όπου θα πρέπει οι ίδιοι να το εκτυπώσουν για να πληρώσουν το φόρο στις τράπεζες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2014 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο Τετάρτη στις 11.00 και προσωρινές δηλώσεις, οι οποίες δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε, θα διαγραφούν.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι η δυνατότητα διόρθωσης στις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης με νεότερη ανακοίνωση.

Ο Ενιαίος Φόρος δεν αφορά μόνο ιδιοκτήτες οικοπέδων, κατοικιών και άλλου είδους κτηρίων, αλλά εντάσσει πρώτη φορά στη λίστα των υπόχρεων φόρου ακινήτων και τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και «τακτοποιημένων» αυθαίρετων χώρων. Αντιθέτως, γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα εξαιρούνται.

Ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Ο υπολογισμός του κύριου γίνεται με βάση συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται παράλληλα στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.



enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου